Irina Pintoi, fostul head of recruitment services al companiei cu activitati de recrutare si consultanta Barnett McCall Recruitment (BMR), a pus bazele firmei de executive search Talentor Romania, parte a companiei finlandeze Talentor.
"Am avut primele contacte cu cei de la Talentor in urma cu un an si jumatate pentru ca in iulie, la o luna dupa ce am parasit Barnett, sa intensific relatia pe care o stabilisem cu reprezentantii companiei finlandeze. Dupa mai multe discutii, am decis de comun acord ca Talentor sa deschida un birou in Romania, iar eu sa-l conduc”, spune Pintoi, managing partner Talentor Romania.

Ea a plecat la cateva luni dupa ce pachetul majoritar al BMR a fost achizitionat de italienii de la Gi Group, intr-o tranzactie estimata la 1-1,5 milioane de euro.

Investitia in deschiderea Talentor Romania s-a ridicat la 30.000 de euro, suma fiind suportata integral de Pintoi.

“Compania finlaneza detine doar o participatie simbolica in cadrul Talentor Romania. Modelul de business este urmatorul: in fiecare an, eu trebuie sa platesc catre Talentor o anumita taxa pentru programele pe care mi le ofera, precum si pentru brand”, mentioneaza Pintoi.

Firma de executive search are patru angajati full-time, trei dintre ei lucrand in trecut la BMR, si trei consultanti part-time.

Talentor Romania a devenit operationala la inceputul lunii septembrie.

“Inca de acum un an si jumatate ne doream sa fim prezenti in Romania, pentru ca ne doream sa profitam de potentialul unei economii emergente. Intre timp a venit criza financiara mondiala, lucru care insa nu ne-a afectat strategia. Chiar daca piata de executive search trece printr-o perioada grea, am decis sa investim acum in Romania, pentru a capata notorietate si contacte, astfel incat sa fim pregatiti pentru ziua in care piata va incepe sa creasca”, afirma Fredrik Sundell, CEO si cofondator Talentor.

Decizia companiei finlandeze de a intra pe piata locala a fost influentata si de planurile de expansiune la nivel global ale Talentor, care in cinci ani isi propune sa fie prezenta in 30-40 de tari.

Talentor Romania isi propune sa plaseze middle si top manageri, precum si specialisti. Tariful mediu pe care il va percepe va fi de 7.000-10.000 de euro/candidat plasat.

Firma de executive search va tarifa pe baza de success fee (taxa de succes).

Tarifarea pe baza de success fee inseamna ca firma de recrutare primeste bani de la client doar in momentul in care candidatul propus devine angajatul clientului.

Taxarea la succes prezinta un grad ridicat de risc, din cauza ca angajatorul care a solicitat serviciile unei firme care lucreza pe success fee poate decide sa promoveze o persoana din interior, sa inchida pozitia deschisa ori sa colaboreze cu alta firma de recrutare.
Success fee-ul este folosit, in general, de firmele de recrutare care fac recrutare de masa.

Adesea, firmele de executive search primesc, pentru fiecare candidat livrat, un procent din salariul anual brut al acestuia.

Pintoi si-a propus sa realizeze o cifra de afaceri de 300.000 de euro in 2010, primul an integral de activitate pe piata locala. “Cred ca cifra este realizabila, avand in vedere ca pana acum am reusit sa plasam un director general, precum si proiectele in care suntem implicati”, mentioneaza managerul.

Compania Talentor, cu o cifra de afaceri de 6,5 milioane de euro in 2008, este prezenta in Finlanda, Suedia, Norvegia, Polonia, Rusia, Cehia, Slovacia, Estonia, Lituania si Romania.

Printre jucatorii importanti de pe piata locala de executive search se afla Leaderhip Development Solutions (LDS), partenerul din Romania al Korn/Ferry International, George Butunoiu Ltd., Pedersen & Partners, Stanton Chase sau K.M. Trust & Partners.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si