Decizia angajatilor Metrorex de a intra in greva pe termen nelimitat i-a determinat pe salariatii companiilor de top aflate in Piata Charles de Gaulle si zona Pipera, doi din principalii poli de business ai Capitalei, sa se orienteze catre alte mijloace de transport, cat timp metroul bucurestean va fi oprit din circulatie.
“Circul zilnic cu metroul. Atat timp cat va fi oprit metroul, din cauza grevei, o sa merg la serviciu cu motocicleta. Locuiesc in Piata Muncii si, in mod normal, nu ar trebui sa fac mai mult de 20-25 de minute pana la serviciu, biroul meu fiind chiar in Piata Charles de Gaulle. Ma astept insa ca maine (n.red.: marti) sa fie mult mai aglomerat decat de obicei. Daca va fi nevoie, voi circula cu motocicleta pana va incepe sa ninga”, spune Mihai Istrate, 41 de ani, care lucreaza ca functionar bancar pentru Raiffeisen Bank.

De asemenea, taxiurile vor fi si ele printre mijloacele de transport preferate de oamenii de afaceri care lucreaza in Piata Charles de Gaulle, in intervalul in care metroul nu va circula.

“Locuiesc in zona Doamna Ghica si o sa iau un taxi ca sa ajung la serviciu. Sper insa ca greva celor de la metrou sa nu dureze foarte mult si nu cred ca se va intampla altfel, avand in vedere ca este an electoral si ca autoritatile vor incerca sa rezolve repede aceasta problema. Circul aproape zilnic cu metroul, avand in vedere ca este cel mai rapid mijloc de transport”, afirma directorul adjunct al unei companii din domeniul bursier, in varsta de 34 de ani.

Chiar si angajatii care nu circula zilnic cu metroul vor fi afectati de greva salariatilor de la Metrorex, in contextul in care este de asteptat ca circulatia din Bucuresti sa devina mult mai aglomerata decat de obicei, avand in vedere ca circa 650.000 de oameni folosesc zilnic acest mijloc de transport.

“Eu circul doar de 6-8 ori pe luna cu metroul, dar aceasta greva ma va afecta, in masura in care foarte multi din oamenii care merg zilnic cu metroul vor alege sa se deplaseze cu masina. Voi apela si eu la masina, insa o plec mai devreme de acasa”, mentioneaza un inginer de 41 de ani, angajat al UniCredit Tiriac.

Tot un angajat al unei banci – Banca Transilvania - afirma ieri seara ca isi face probleme pentru o intalnire importanta cu un client, stabilita chiar in Piata Dorobanti. “Trebuie sa ajung la 9 dimineata sa ma intalnesc cu un client important, iar eu locuiesc in Militari. Probabil voi lua un taxi, dar voi pleca cu o ora mai devreme fata de o zi obisnuita”, ne-a spus economistul, in varsta de 30 de ani.

De asemenea, Maria, project manager BitDefender, spune ca, in mod normal facea 10 minute de acasa pana la serviciu, mergand 2 statii cu metroul. “Cu RATB-ul fac cam 40 de minute intr-o zi cu trafic normal. In aceste conditii, mi-am luat concediu marti si miercuri”, spune Maria, in varsta de 25 de ani.

Totusi, exista si angajati care au posibilitatea sa lucreze de acasa. “Vin la serviciu cu masina si fac intre 10 si 40 de minute (dupa 8:30), in zona Titan. Atat timp cat va dura greva voi lucra de acasa pentru ca job-ul nu necesita prezenta obligatorie la birou”, spune Alexandra, specialist IT, in varsta de 28 de ani.

„Folosesc metroul in drum spre locul de munca, dar cum rezultatul negocierilor nu a dus la o intelegere intre angajatii Metrorex si guvern noi suferim. Astfel, trebuie sa folosim alte mijloace de transport, adica RATB-ul sau masina proprie”, a spus Iosif Ioana, economist.

Ea afirma ca foarte multe persoane apropiate vor fi afectate astazi, caci nu stiu cum sa ajunga la locul de munca si chiar vor intarzia. „Din punctul meu de vedere, guvernul trebuie sa ii inteleaga pe salariatii Metrorex, pentru ca nu e usor sa indeplineasca sarcinile care le au, plus ca au investit foarte multi bani in renovarea spatiilor unde isi desfasoara activitatea. Ar trebui sa li se mai ia din salariile de la guvern si sa dea atat salariatilor, cat si pensionarilor”, spune Iosif Ioana.

Angajatii metroului bucurestean au decis ca, incepand de astazi, sa intre in greva generala pe termen nelimitat, dupa ce sindicalistii de la Metrorex nu au ajuns la nicio intelegere cu Radu Berceanu, ministrul interimar al Transporturilor, privind refuzul autoritatilor de a incepe negocierea pentru un nou contract colectiv de munca, care sa garanteze o majorare cu 26% a salariilor.

Astfel, metroul nu va circula pana la ora 16:00, urmand ca in intervalul 16:00-23:00 circulatia sa se reia la parametri normali.

Reprezentantii Guvernului au anuntat saptamana trecuta ca au aprobat bugetul Metrorex, fara majorari salariale si tichete de vacanta.
Imediat dupa aceasta decizie, angajatii Metrorex au declasat o greva de avertisment de doua ore. Sindicalistii de la Metrorex amenintau cu greva inca din data de 13 octombrie, in conditiile in care contractul de munca aflat in vigoare la acea data urma sa expire la 1 noiembrie.

La realizarea acestui articol au mai contribuit Roxana Grosu si Marius Stanciu.

Va invitam sa ne scrieti la sectiunea de Comentarii si solutia aleasa de dumneavoastra pentru a ajunge in timp util la birou sau la intalnirile programate pentru astazi
. Comentati subiectul aici.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri