Firmele care activeaza in domeniul constructiilor trebuie sa incaseze 500 de milioane de euro de la stat, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
“Firmele de constructii mai au de primit de la autoritati jumatate de miliard de euro, reprezentand contravaloarea TVA-ului sau a lucrarilor prestate. Cu toate acestea, anul acestea statul a platit mare parte din suma datorata constructorilor. Acum, ne aflam in campanie electorala, este foarte probabil sa mai dureze ceva pana cand constructorii isi vor primi sumele restante”, a afirmat Laurentiu Plosceanu, presedintele.

Datele ARACO arata ca, de la inceputul anului, circa 19.500 de firme de constructii au intrat fie in faliment, fie in insolventa. Printre cauzele care au dus la insolventa sau falimentul constructorilor se numara neincasarea creantelor, subfinantarea lucrarilor sau inghetarea creditelor de catre banci.

“Expunerea unor banci straine, in special a celor austriece, in fata crizei, a generat imprumutul de 20 de miliarde de euro contractat de Romania de la FMI. Acest santaj la care am fost supusi de banci in primul semestru, respectiv blocarea creditarii, care se continua si in semestrul al doilea, a generat o reactie de reducere a costurilor in randul firmelor de constructii, care au fost nevoite sa concedieze oameni”, a declarat Plosceanu, in cadrul unei conferinte organizata de ziarul Bursa.

Potrivit lui Plosceanu, de la inceputul anului, firmele de constructii au disponibilizat 200 de muncitori zilnic.

“Firmele de constructii au suferit si pentru ca guvernul nu a alocat cele 10 miliarde de euro promise pentru infrastructura, cat si din cauza ca licitatiile nu au fost transparente. Noi, constructorii, ne dorim mentinerea TVA-ului si a cotei unice la valorile actuale”, a spus Plosceanu.

Pe de alta parte, avocatul Gheorghe Piperea, presedintele "Piperea si Asociatii", a declarat ca o mare greseala pe care a facut sectorul constructiilor, implicit cel imobiliar, a fost dependenta de creditele bancilor.

"O prima greseala a fost ca acest sector s-a bazat prea mult pe creditarea din partea bancilor. Avem multe cazuri cand societati de dezvoltare pe imobiliare cumparau un teren si sperau sa il finanteze prin credite de la banci”, a spus Piperea.

Bilantul groazei in constructii: 57.000 de someri si scaderi de pana la 70%

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri