Transportul de titei din Romania a scazut cu 30% in primele 10 luni din 2009, la 7,55 mil. tone, fata de aceeasi perioada din 2008,din cauza ca rafinariile au importat cantitati mai mici de titei, Conpet estimand ca scaderea de 30% se va pastra la nivelul intregului an 2009,iar in 2010 va fi de 10%.

"In primele zece luni ale acestui an, Conpet a transportat 7.558.956 tone titei, cu 30% mai putin fata de cantitatea de titei transportata in aceeasi perioada a lui 2008, de 10.752.653 tone. Diferenta se datoreaza crizei economice. Rafinariile au produs mai putin, si-au redus importurile de titei, iar Conpet transporta implicit mai putin titei", a declarat In directorul de operare al companiei, Nicolae Dobromir.

Acesta estimeaza ca, si la nivelul lui 2009, cantitatea de titei transportata de Conpet va fi in scadere cu cel mult 30% fata de anul 2008, la fel ca in primele zece luni. Iar pentru anul viitor, ar putea fi vorba de o scadere cu 10% a titeiului transportat.

"Pentru 2010, estimam o scadere cu cel mult 10% a cantitatii de titei transportata, fata de acest an. Contractele pentru anul viitor nu au fost inca semnate, insa am avut deja discutii cu toti clientii nostri traditionali, Petrom, Rompetrol, LukOil si Steaua Romana din Campina, care nu au un plan de marketing in totalitate", a precizat directorul de operare al Conpet, citat de NewsIn.

La randul sau, directorul general al Conpet, Claudiu Colesiu, a declarat pentru NewsIn ca asteapta repornirea rafinariei RAFO Onesti, estimata pentru toamna lui 2010. "Daca RAFO ar reporni anul viitor, ar fi o mare gura de oxigen pentru noi", considera Colesiu.

De asemenea, reprezentantii Conpet spun ca veniturile companiei nu vor scadea in aceeasi proportie, datorita structurii de transport. "In primele zece luni, veniturile au scazut cu numai 1% fata de perioada similara a anului trecut. Asta pentru ca in acest an nu am perceput aceleasi tarife tuturor, in functie de lungimea de conducta pe care s-a transportat titeiul, dar si datorita cresterii tarifului de transport fata de 2008", au spus reprezentantii Conpet.

Compania Conpet are circa 2.150 de salariati.

Conpet SA este operatorul sistemului national de transport titei si derivate prin conducte, prestand servicii de transport pentru clientii sai, rafinariile romanesti: Petrom (membru OMV), Rompetrol Rafinare, Petrotel – Lukoil Romania, Rafo Onesti si Steaua Romana (in prezent, rafinariile Rafo Onesti si Steaua Romana Campina se afla in proces de retehnologizare).

Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei.

Societatea exploateaza o retea de conducte de peste 3.800 km, in baza Acordului Petrolier de Concesionare a Sistemului National de Transport Titei, Gazolina si Etan prin Conducte incheiat cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in anul 2002.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
SIF Banat Crisana a cumparat un pachet de 5,5% din Conpet