Piata medicamentelor generice din Europa Centrala si de Est, a carei valoare a atins anul trecut 17,2 miliarde de euro, va inregistra o crestere anuala de 14% in urmatorii doi ani, pana la pragul de 22,3 miliarde de euro.
Potrivit estimarilor realizate de compania de cercetare si consultanta poloneza PMR, piata medicamentelor generice (iesite de sub protectia patentului/copii ale medicamentelor originale, inovative) a depasit atat ca valoare, dar si ca ritm de crestere piata celor originale, atingand o cota de piata de 60%.

Rata cresterii pietei medicamentele inovative, care a atins valoarea de 12,4 miliarde de euro anul trecut, va fi mai mica, dar per total va avea o evolutie pozitiva, in ciuda efectelor negative ale mentinerii preturilor la nivele joase, ca urmare a crizei economice, estimeaza analistii PMR.

Principalii factori care vor asigura cresterea pietei de originale vor fi o imbunatatirii a sistemului sanitar, inclusiv dezvoltarea sectorului privat, precum si a asigurarilor private de sanatate, alaturi de o imbunatatire a politicilor de rambursare. In plus, un motor de crestere important pentru piata farma in general este si imbatranirea populatiei din regiune, sustin specialistii PMR.

Cresterea pietei de generice va fi "alimentata" de principalii mari producatori din Europa Centrala si de Est (ECE) - Gedeon Richter, Krka, Egis si Zentiva, prezenti si in Romania. In planul secund, si companii ca Dr. Reddy's (India), Actavis (Islanda) vor contribui la avansul segmentului de generice.

"O serie de miscari de consolidare importante au avut loc recent in zona ECE. De exemplu, Teva a castigat o pozitie puternica in regiune prin achizitionarea Barr in iulie 2008, care includea si cel mai mare producator local de generice, Pliva. In iunie 2008, producatorul american Mylan i-a cumparat pe nemtii de la Merck KGaA, care aveau operatiuni in Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Cehia. In martie 2009, Zentiva, unul dintre liderii pietei in regiune, a fost preluata de francezii de la Sanofi-Aventis. Mai recent, in mai 2009, Novartis a achizitionat producatorul de oncoloigice EBEWE Pharma din Austria", se precizeaza in raportul emis de PMR.

Piata medicamentelor din ECE este dominata de companii multinationale si desi au deschise reprezentante in aproape toate tarile, regiunea Europei Centrale si de Est nu este piata lor principala. "Cu toate acestea, producatorii de medicamente inovative aleg aceste tari pentru a realiza teste clinice, pentru ca aici gasesc preturi mai ieftine, un numar ridicat al populatiei si un acces limiatat al acesteia la medicamentele originale", puncteaza reprezentantii PMR.

In aceste conditii, este de asteptat ca producatorii care au de suferit de pe urma pierderii de patente la medicamentele orginale sa inregistreze performante mai slabe si in ECE, pe masura ce companiile de generice vor lansa produse echivalente.

Cotele de piata ale genericelor si originalelor in Europa Centrala si de Est, in 2008 si 2009



Afla care sunt estimarile Erste pentru sectorul farma in perioada 2009-2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri