“In trimestrul al treilea din an s-au inchis 42 de farmacii, acelasi numar fiind inregistrat si in octombrie. Pana la sfarsitul anului, am putea sa asistam la aceeasi evolutie, daca nu chiar la o intensificare a inchiderilor”, a declarat Petru Craciun (foto), directorul general al companiei de cercetare a pietei farma Cegedim Romania.

Cele mai expuse farmacii sunt cele din mediul rural, dar si cele din orasele mici si zonele defavorizate, care au incasari mai mici de 30.000 de euro. “Un termen de plata de 210 zile inseamna finantare din surse proprii de 1,05 miliarde de euro. Daca pe piata dobanda ar fi de 8,5%, iar farmaciile ar lua credit ca sa-si poata desfasura activitatea fara banii de la stat, costul ar fi de 90 de milioane de euro sau 15.000 de euro in medie pentru o farmacie”, explica Cegedim in raportul SAR, publicat saptamana aceasta.

In conditiile acestea, multe afaceri din retailul farmaceutic devin nesustenabile si, in lipsa unei infuzii de capital, risca sa intre in faliment. Deja circa 10% dintre farmaciile din Romania sunt date in judecate de furnizori pentru ca au intrat in incapacitate de plata, iar situatia nu va putea fi deblocata daca statul nu va plati la timp pentru medicamentele gratuite si compensate.

Socul resimtit de farmacii se transmite, in lant, mai departe la producator/importator, care se vede astfel pus in situatia de a finanta cele sapte luni de recuperare a creantelor. Practic, producatorii/importatorii furnizeaza, prin distribuitori, medicamentele farmaciilor, insa isi primesc banii pentru marfa de abia peste sapte luni.

La sfarsitul anului trecut, unul marcat in sens negativ de marjele de profit simbolice la medicamentele compensate si gratuite, dar si de inghetarea preturilor la un curs de schimb sub cel real, datoriile statului catre producatori/importatori insumau 400 de milioane de euro. Intr-un an obisnuit, producatorii de medicamente crediteaza statul cu 500 de milioane de euro, fara dobanda sau penalizari de intarziere.

In prezent, in Romania functioneaza mai putin de 6.000 de farmacii, ca urmare a inchiderii de unitati pe parcursul anului acesta. Mai mult de 10% dintre acestea sunt concentrate in retele (mai mult de 2-3 farmacii), cele mai extinse fiind Sensiblu (220 de farmacii), Catena sau Farmaciile Dona.