Aproximativ sase firme din zece au inregistrat scaderi ale profitului si vanzarilor in anul 2009, comparativ cu 2008, si numai doua firme din 10 au inregistat o crestere a acestor indicatori, a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
"Aproximativ 6 firme din 10 au suferit in 2009 o scadere a profitului si vanzarilor. Alte doua si ceva au pastrat cifrele de anul trecut, iar numai doua din 10 au inregistrat cresteri. In opinia acestora, pentru situatia creata, statul este vinovat in proportie de 35%, instabilitatea politica in proportie de 25%, bancile cu 22% si pe ultimul loc criza economica mondiala in proportie de 18 procente", a spus Ovidiu Nicolescu, citat de NewsIn.

Potrivit datelor furnizate de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) din studiul realizat de Cult Market Research, cea mai mare scadere a vanzarilor este mentionata in domeniul comertului (-71%) si in industrie (-69%).

Dintre cei care afirma ca vanzarile au avut o evolutie pozitiva, cea mai mare parte sunt in domeniul serviciilor, adica 23%. De asemnea, cei mai multi respondenti din cei care apreciaza ca vanzarile companiilor pe care le reprezinta au crescut in 2009 fata de 2008, adica 38%, sustin ca aceasta crestere s-a realizat intr-o proportie mai mica de 25%.

Doar 5,2% dintre respondenti considera ca vanzarile au crescut in 2009 cu 50%. Media cresterii estimate este de 27,13%.

Cei mai multi dintre cei care apreciaza ca vanzarile companiilor pe care le reprezinta au scazut in 2009, adica 27,6%, apreciaza aceasta scadere intre 25% - 30%, si doar 5% considera ca scaderea a fost in proportie de 50%. Media scaderii estimate este de 36%.

Datele pentru acest studiu au fost selectate din chestionarele aplicate in cadrul Topului National al Firmelor Private din 6 noiembrie. Volumul esantionului s-a ridicat la 228 de chestionare valide.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Inversare de trend in mediul de business: probleme la 50% din firme