Agentia de evaluare financiara Fitch a majorat, vineri, de la 'B' la 'B+' ratingul creditelor pe termen lung pentru The Rompetrol Group si a revizuit perspectiva de la negativa la stabila, motivand decizia prin imbunatatirea lichiditatii in urma injectiei de 1 milliard dolari de catre KazMunaiGaz.
Calificativul ramane, insa, mult sub nivelul cu recomandare de investitii (investment grade).

Astfel, potrivit Fitch, injectia de capital de 1 miliard dolari de la actionarul majoritar, grupul kazah KazMunaiGaz, a imbunatatit profilul financiar individual al Rompetrol si lichiditatea grupului.

Fitch precizeaza ca injectia de capital, primita sub forma unor avansuri, ar putea fi convertita partial in capital Rompetrol, dupa obtinerea aprobarilor interne si de reglementare necesare.

Infuzia de capital ar urma, de asemenea, sa reduca impactul negativ al afluxului mai mic de capital din 2009, ce a fost afectat de conditiile dificile din piata de rafinare, inclusiv de scaderea marjelor si a nivelului de utilizare a capacitatii de rafinare.

Ratingul acordat de Fitch pentru The Rompetrol Group reflecta profilul individual de credit al companiei, evaluat cu un rating 'CCC', cu perspectiva stabila, dar si majorarea cu trei trepte a nivelului de sprijin din partea KazMunaiGaz, potrivit metodologiei Fitch de corelare a companiilor mama cu subsidiarele.

Agentia considera ca legaturile strategice si legale dintre cele doua companii sunt puternice, in timp ce legaturile operationale sunt moderate.
Fitch masi precizeaza ca o parte substantiala din injectia de capital este dedicata restructurarii creditelor bancare pe termen scurt ale Rompetrol, inclusiv rambursarea unor datorii. Ca urmare a acestei contributii, datoria neta a Rompetrol a scazut la 662 milioane dolari la sfarsitul lui septembrie 2009, de la 1,4 miliarde dolari in luna iulie.

The Rompetrol Group, cedat de omul de afaceri Dinu Patriciu grupului KazMunaiGaz, controlat de statul kazah, detine rafinariile Petromidia si Vega si are o retea de distributie in Romania si in alte state din regiune.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri