Compania siderurgica ArcelorMittal Galati, care trebuie sa inceteze exploatarea deseurilor industriale din halda de zgura in 2014, cere prelungirea acestui termen pentru a putea valorifica zgura si fierul vechi si pentru a lichida muntele de steril, transmite NewsIn.
Halda de zgura a combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, care ocupa o suprafata de 110 hectare, a fost data in folosinta in 1968. De atunci, in halda s-au adunat 59 de milioane de tone de deseuri industriale rezultate din procesul de fabricare a otelului. Este vorba de zgura de furnal, zgura de otelarie, caramizi, var, praf de calcar, steril si fier vechi.

Din 1999, combinatul a incetat sa mai depoziteze in halda zgura de otelarie, valorificand-o pe piata libera. O decizie similara s-a luat si in privinta zgurii de furnal: din 2007, ea nu mai ajunge in halda, ci este tratata si vanduta.

Cele doua tipuri de zgura sunt folosite cu succes in constructia de drumuri si diguri si alte amenajari de acest tip.

"ArcelorMittal Galati are foarte multe interventii la nivel local si central pe ramura mediu vizavi de prelungirea acestui termen pana in 2021, am cerut noi. Ratiunea principala pentru care am solicitat acest lucru a fost tocmai de a valorifica, recicla tot deseul care poate fi reciclat si valorificat - asta inseamna zguri, inseamna fier vechi pe care il reintroducem in fluxul tehnologic - si de a restrange acest munte la o mica gramajoara pe care trebuie sa o acoperim cu pamant si sa punem pomi", a declarat directorul Directiei de Protectie a Mediului din combinat, Vespasian Popescu, in cadrul unei dezbateri avand ca subiect halda de zgura.

Oficialii ArcelorMittal Galati mentioneaza ca, pe langa beneficiile materiale pe care le-ar putea genera prelucrarea zgurii si a fierului vechi din halda, procesul ar fi benefic si pentru mediul inconjurator. Muntele de deseuri industriale si-ar reduce semnificativ dimensiunile si nu ar mai constitui o amenintare pentru iazurile tehnologice Malina Nod si Sud si pentru amenajarea piscicola din zona. Acum, aceste lacuri risca sa fie acoperite de tone de zgura deoarece versantii au devenit instabili, din cauza exploatarii necontrolate dinainte de privatizarea SIDEX, in 2001.

Reprezentantii autoritatilor de mediu ii recomanda, insa, companiei siderurgice sa initieze un dialog cu Guvernul pentru a obtine prelungirea termenului de exploatare a zgurii din halda.

In prezent, ArcelorMittal Galati implementeaza o noua tehnologie de exploatare a haldei - ca mina de suprafata, in terase - la recomandarea expertilor romani si internationali, din grup. Aceasta procedura creste gradul de securitate a operatiunilor de exploatare.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri