Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis miercuri sa amendeze grupul Rompetrol cu o suma echivalenta cu 5% din capitalul social, pentru ca nu a depus la timp documentele aferente ofertei publice de preluare in cazul RRC, a declarat, citat de NewsIn, un oficial al Comisiei.
Totusi, The Rompetrol Group a depus la termenul de luni documentele si evaluarea in cazul ofertei de preluare la Rompetrol Well Services (PTR), in timp ce in cazul Rompetrol Rafinare (RRC) a cerut o noua amanare.

La sfarsitul lunii trecute, Grupul Rompetrol depusese o plangere la CNVM, cerand aprobarea documentelor de oferta la Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well-Services (PTR), asa cum au fost predate initial, sau sa ofere un nou termen pentru depunerea noilor evaluari. CNVM a respins insa cererea The Rompetrol Group.

Anterior, CNVM a sanctionat cu avertisment grupul Rompetrol pentru ca nu a depus la timp rapoartele de evaluare in cazul ofertelor de preluare la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, dupa ce Comisia respinsese o alta cerere de amanare, inaintata de Rompetrol.
Cele doua cereri de amanare au venit in contextul in care CNVM pasuise deja grupul, in prima parte a lunii noiembrie, pentru a a avea suficient timp sa intocmeasca si sa depuna rapoartele.

Amanarea termenului pentru depunerea evaluarilor si documentelor necesare ofertelor de preluare a venit dupa ce BRD-SocGen, care intermediaza oferta, a solicitat la inceputul lunii noiembrie prelungirea cu 45 de zile a termentului la care grupul Rompetrol poate depune noul raport de evaluare, dupa ce prima evaluare realizata a fost respinsa de CNVM.

Cand a respins prima evaluare, Comisia a cerut actionarului majoritar al Rompetrol Well Service, The Rompetrol Group, sa aleaga un alt evaluator independent pentru a face un nou raport si care va trebui sa utilizeze o "abordare pe baza de venituri", in conformitate cu standardele internationale de evaluare, si sa calculeze activul net pe actiune tinand cont de dispozitiile unui articol din legea pietei de capital (art. 204, aliniat 2, litera b).

Ulterior, KazMunaiGaz, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, a anuntat ca a selectat o firma din grupul "Big Four" pentru evaluarea pretului de oferta la RRC si PTR, care isi va alege singura metoda de evaluare. In grupul "Big Four" intra cele mai importante patru companii globale de servicii de evidenta contabila, audit si consultanta, respectiv PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young, Deloitte si KPMG.

Recent, CNVM a publicat o hotarare potrivit careia actionari majoritari care vor sa faca oferte publice de preluare la companiile pe care le controleaza sunt obligati ca, pe langa documentul de oferta, sa publice si raportul de evaluare pe baza caruia a fost determinat pretul de oferta.

Astfel, actionarii majoritari care vor sa faca oferte vor trebui sa raportul de evaluare la dispozitia celorlalti actionari, de la data publicarii anuntului privind intentia de preluare pana la finalizarea ofertei.

Arbitrul pietei ceruse anterior grupului petrolier Rompetrol sa lanseze o oferta publica de preluare si sa dezvaluie, totodata, pretul la care KazMunaiGaz a cumparat compania, pret care ar putea fi luat in calcul de catre un evaluator independent pentru a stabili suma pe care este obligat sa o ofere Rompetrol Group actionarilor minoritari de la Rompetrol Rafinare.Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri