Dupa un 2009 tulburat de evenimente economice, companiile vor sarbatori Craciunul prin petreceri si prime acordate angajatilor. Chiar daca sunt mai putin consistente in comparatie cu 2008, cadourile, produsele companiei, tichetele in valoare de 150 lei si, in companiile cu bugete solide, primele - 650 de lei in medie – vor intra la final de an in buzunarele angajatilor.
Astfel, 80% dintre companiile care acordau in trecut prime au un buget similar si in 2009. Per total, aproape 50% dintre companii au decis sa-si rasplateasca angajatii fie prin cadouri, fie prin remuneratie fixa sau in cuantum salarial, conform studiului derulat de PricewaterhouseCoopers – PayWell salary and benefits survey 2009.

„Potrivit editiei de anul acesta a studiului, 48% dintre participanti au indicat ca au o politica de acordare de prime fixe, sectoarele care acorda cu precadere aceste prime fiind cele cu grad ridicat de sindicalizare (automotive, industrie, bancar) sau cele carora oferirea de cadouri in natura le este la indemana (FMCG, Retail). In ciuda climatului economic actual, peste 80% dintre participantii la studiu au declarat ca nu au operat modificari asupra cuantumului primelor sau a politicii de acordare a acestora”, sustine Ruxandra Stoian (foto), Partener Departamentul de Consultanta in Resurse Umane al PricewaterhouseCoopers Romania.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 154 de companii cu 110.000 de angajati in total, din 11 sectoare de activitate.

De exemplu, angajatii Xerox Romania si Republica Moldova, sucursala unuia dintre cei mai mari furnizori de echipamente de tiparire din lume, vor primi in continuare bonusuri si comisioane in functie de performantele individuale, o politica adoptata si in trecut, si vor avea parte de petrecere de Craciun. „Avand in vedere ca in fiecare an am organizat petrecere de Craciun atat pentru angajati, cat si pentru copiii lor, nu ne putem opri acum. Va trebui sa fim doar mai creativi, avand in vedere ca bugetele alocate sunt mai mici ca pana acum”, spune Magdalena Ispas, HR manager Xerox Romania.

Si angajatii Japan Tobacco International (JTI) vor petrece alaturi de colegi si vor avea parte de prime corelate cu rezultatele businessului in anul 2009, conform Monicai Vijeu, HR manager in cadrul producatorului de tigarete, care are in prezent 1.000 de salariati.

Dintre respondentii studiului PayWell 2009, care acorda prime de Craciun, aproape 40% ofera cadouri, peste un sfert tichete cadou in valoare de 150 lei, in timp ce restul au preferat o combinatie intre cadouri, tichete si bani. Pentru primele in bani, valoarea medie atinge cota de 650 lei pentru un angajat.

Astfel, Kraft Foods prefera cadourile in detrimentul unei prime, conform lui Dorin Grigorescu, HR manager-ul companiei.

Totusi, sunt si companii in bugetul carora primele de Sarbatori nu au fost niciodata parte integranta.

”Nu vom acorda prime de final de an angajatilor deoarece in general nu acordam astfel de prime. In schimb, de la caz la caz pot fi acordate bonusuri de performanta, pentru acei angajati care si-au atins toate obiectivele profesionale si care obtin calificative foarte bune cu ocazia evalarii anuale. In ceea ce priveste bonusurile, acestea sunt multiplu sau fractiuni de salariu lunar, proportional cu performanta inregistrata”, spune Sorin Faur, HR manager al companiei de consultanta BDO Romania si membru HR Club.

Cu toate acestea, multe companii au renuntat la acordarea primelor si cadourilor de Sarbatori, din cauza bugetelor macinate de efectele crizei economice. Potrivit unui sondaj efectuat pentru baza sa de date si clienti de catre compania furnizoare de servicii de payroll Paylogic, peste 45% din respondenti nu vor acorda prime anul acesta.

Mai mult, din cele 86 de firme chestionate niciuna nu mai acorda al 13-lea salariu drept prima de Craciun.

„Nu organizam petrecere de Craciun. Nu se vor acorda prime de final de an angajatilor. Speram in revenirea pietei in 2010, cand dorim sa putem sarbatori impreuna cu angajatii sfarsitul de an”, afirma Catalina Caciulan, director HR al Piritex.

Similar, Monica Carligea, reprezentant al companiei de consultanta Hewitt Asociates, sustine ca organizatia din care face parte nu va avea buget pentru petrecerea de Craciun sau pentru acordarea de bonusuri.

Mai primiti prima de Craciun in 2009? Ce semnale aveti din alte companii, din alte industrii? Aveti posibilitatea sa dezbateti aici pe tema: Mai primiti prima de Craciun in 2009? Discutia este publica in cadrul Forumului Wall-Street.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri