Posta Romana se pregateste de restructurare interna. Aceasta operatiune precede procesul de restructurare propriu-zisa pe care proprietarul, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, il va incepe dupa recomandarile unui consultant international.

Restructurarea interna presupune externalizarea unor activitati, prin privatizare, si directionarea unei parti din personalul Postei Romane spre noile entitati, patru la numar. Activitatile de baza ale Postei, corespondenta, mandatele postale sau plata pensiilor, nu se vor privatiza deocamdata, ci vor ramane in proprietatea statului.

Posta Romana va externaliza, posibil pana la sfarsitul anului, o serie de activitati, proces prin care urmareste atragerea de capital privat si cresterea veniturilor companiei, a declarat, ieri, directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, Dan Mihai Toader.

Aceste societati vor prelua o parte din personalul Postei si, astfel, vom respecta una din conditiile impuse statului roman de catre Fondul Monetar International, si anume reducerea personalului cu 5-10% in 2005.

In plus, indicatorii financiari ai Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) se vor imbunatati, a adaugat Toader.

Societatea se afla in lista societatilor supravegheate de FMI. Plasarea noastra pe aceasta lista este discutabila. Din cauza numarului mare de angajati, cei de la FMI au pus compania sub supraveghere de teama ca marirea salariilor ar putea avea efecte inflationiste la nivelul economiei. Faptul ca suntem sub supraveghere nu ne-a permis sa folosim profitul obtinut in primul semestru pentru a-l indrepta spre investitii, spune directorul general al CNPR. Astfel CNPR a trebuit sa gaseasca solutii pentru a castiga alte surse de venituri, dar si pentru a atrage investitori. Conducerea Postei Romane va propune actionarului majoritar, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), crearea unor societati comerciale care vor presta diverse servicii. Cele patru noi entitati sunt: curatenie curenta a spatiilor; transport valori si procesare de numerar; tiparire digitala si marketing direct, precum si IT&C.

Costurile de operare scad

Lunar, CNPR ruleaza 1,5 miliarde lei, dublul cifrei de afaceri. Este nevoie de o entitate pentru a transporta si procesa acesti bani, pentru ca este un serviciu care genereaza venituri importante.

Ganditi-va ca, prin infiintarea acestei societati, n-am mai fi nevoiti sa platim 0,15% comision de ridicare de numerar la banca pentru a optimiza fluxurile companiei. De asemenea, procesarea corecta a banilor ar trebui sa duca si la dublarea numarului de oameni care se ocupa de aceasta activitate, de la 1.400 de oameni in prezent la peste 3.000, cat ar fi nevoie, a afirmat Toader. De altfel, recent, BancPost a cerut ridicarea acestui comision la 0,25%, ceea ce ar fi adus Postei Romane cheltuieli suplimentare de 34 miliarde lei pana la sfarsitul anului. In cadrul acestor societati, CNPR va detine 20% din actiuni, restul titlurilor urmand sa fie vandute partenerilor care doresc sa intre in afacerea respectiva. Parteneri pot fi companii romanesti si internationale, inclusiv Asociatia Salariatilor poate participa la acest proces, a precizat Toader. Banii vrem sa-i atragem de la investori privati, fie fonduri de investitii autohtone sau straine, fie de la companii care actioneaza in aceste domenii de activitate, care dispun de know-how, a explicat directorul general al Postei Romane. Noile societati vor presta serviciile respective pentru CNPR, pe baza de contract comercial, dar scopul lor este sa atraga si noi clienti de pe piata. Posta Romana apreciaza, ca doar intr-o prima faza, vor veni investitii prin aceste asocieri de 24 milioane euro. Se asteapta ca valoarea totala a investitiilor sa atinga 80-100 milioane euro.

Conducerea Postei spera ca veniturile din dividende si chiriile aferente acestor activitati (sediile noilor entitati vor fi in cladirile detinute de companie) vor aduce CNPR aproximativ 70 milioane lei in anul 2006.

Bugetul pe anul viitor prevede un profit brut de 11,2 milioane lei si un volum al afacerilor de 760 milioane lei, comparativ cu 700 milioane lei cat s-a estimat pentru acest an, cifra pe care o vom realiza daca tinem cont de rezultatele financiare obtinute pana in prezent, a spus Mihai Toader.

O valoare de piata mai mare

Intrebat daca externalizarea acestor activitati nu va afecta valoarea de piata a CNPR, Toader a spus ca, dimpotriva, acest proces va fi benefic companiei. Aceasta in perspectiva viitoarei privatizarii a Postei Romane.

Acest proces va majora veniturile si va imbunatatii indicatorii financiari ai companiei. De asemenea, acest demers nu va afecta restructurarea CNPR, proces care va incepe dupa ce consultantul ales de MCTI prin licitatie va finaliza documentatia.

De altfel, restructurarea companiei vizeaza activitatea de baza, si anume serviciile postale, iar externalizarea se refera la alte activitati, a aratat directorul general al CNPR.

In anul 2004, Posta Romana a raportat un profit de 2,4 miliarde lei, iar in primele sapte luni ale acestui an profitul brut a atins 67 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri