Inaugurarea Unitatii 2 din cadrul CNE Cernavoda va permite dublarea cantitatii de energie nuclearelectrica produsa in Romania, dar acest lucru depinde exclusiv de asigurarea finantarii, a declarat Vilmos Zsombori, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

O centrala nucleara de tip CANDU, cum este Unitatea 2, costa peste un miliard de euro. Noi mai avem nevoie de circa 300 de milioane de euro, dar in prezent, finantarea se situeaza sub limite, a explicat Zsombori.

De altfel, presedintele CNCAN sustine ca banii sunt insuficienti in acest domeniu, motiv pentru care CNCAN a anuntat ca solicita periodic rapoarte privind siguranta de exploatare a CNE Cernavoda, prin prisma asigurarii tuturor echipamentelor necesare.

Zece la suta din energia electrica a Romaniei se face la Cernavoda, cu resurse proprii prin intermediul Unitatii 1. Pornirea Unitatii 2 ar creste la 20% productia de energie nuclearelectrica, iar in varianta ca pana in anul 2015 vom reusi sa inauguram si Unitatea 3, am putea sa ne gandim si la export, a spus presedintele CNCAN.

El a mai avansat si ideea introducerii in pretul energiei electrice a costurilor de depozitare a deseurilor radioactive si a celor de decomisionare a reactoarelor pentru obtinerea de fonduri suplimentare ce pot fi folosite in scopuri de siguranta.

Cantitatea de energie electrica produsa in 2004 de Nuclearelectrica, prin Unitatea 1 de la Cernavoda, a fost de 5.142.300 MWh, considerata productie record pentru cei opt ani de exploatare comerciala, la un pret mediu de 946.200 lei/MWh.

Lucrarile la constructia Unitatii 3 sunt programate sa inceapa in 2006 Programul, a carei valoare a fost estimata la un miliard de euro, se va derula printr-o companie de proiect.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri