Toate sectoarele au inregistrat scaderi, segmentele cele mai afectate fiind tamplaria termoizolanta, ciment si corpuri de zidarie.

"Datele statistice confirma o scadere a cifrei de afaceri din piata materialelor de constructii de 25% la 1 octombrie 2009 fata de 1 octombrie 2008. Si aceste cifre se refera numai la productia din Romania. Trendurile lunilor octombrie si noiembrie au fost usor crescatoare, dar nu vor avea o influenta mai mare de 1 -2 %. Estimam pentru 2009 o valoare de 3,5 miliarde euro a cifrei de afaceri in piata materialelor de constructii fara a lua in considerare importurile. Importurile se situeaza la 1,2-1,5 miliarde de euro", a mentionat Georgescu pentru NewsIn.

Potrivit APMCR, ponderea pietei materialelor de constructii este de obicei intre 45-50% din valoarea pietei constructiilor.

In ceea ce priveste preturile de productie la materialele de constructie, Claudiu Georgescu a declarat ca acestea au crescut in 2009 cu 4% pe fondul reducerii gradului de utilizare optima a capacitatilor, insa preturile comerciale au inregistrat scaderi, ca urmare a reducerii marjelor comerciale ale distribuitorilor si comerciantilor.

"Si producatorii au facut reduceri temporare in cadrul unor promotii. Cat priveste 2010, nu vom asista la variatii atat de mari ale preturilor ca in acest an", a spus presedintele APMCR.

Piata constructiilor va avea un inceput de an 2010 incert si "o oarecare dezghetare incepand cu aprilie".

"Coroborand informatiile din piata si ciclicitatea pietei constructiilor, dar tinand seama ca nu avem la aceasta ora un proiect de buget, orice pronostic exact este riscant. Totusi se intrevede un an greu si la limita rezistentei pentru firmele din domeniu", a mai spus Georgescu.

La inceputul lunii octombrie, numarul angajatilor din sectorul materialelor de constructii se ridica la 37.100, in scadere cu 26,6% fata de 50.600 de angajati in august 2008.