"In anul 2007 a fost inceputa, in urma unor semnale din presa, o preinvestigatie pe piata de panificatie in mai multe judete din tara. Ulterior, Consiliul Concuretei a constatat ca sunt toate indiciile pentru a porni o investigatie in judetele Vrancea si Maramures pentru intelegeri intre 48 de firme ce au dus la majorarea preturilor simultan", a spus Chiritoiu, informeaza NewsIn.

Acesta a explicat ca cele 31 de firme din judetul Vrancea au crescut in acelasi timp pretul la paine, pe data de 1 aprilie 2007, de la 1,56 lei/kg la 2,1 lei/kg, ceea ce a produs o pierdere pentru cumparatorii din judet estimata la opt milioane de lei. Cele 31 de firme au fost amendate cu 5,7 milioane lei.

De asemenea, cele 17 firme de panificatie din judetul Maramures au fost amendate cu 624.000 lei pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale avand ca obiect fixarea unui nivel minim al pretului de vanzare a painii albe.

"Aceste firme doar s-au inteles, nu s-a constatat punerea in practica a acestei intelegeri, insa a fost un motiv suficient pentru a fi si acestea amendate", a declarat directorul Directiei de Bunuri de consum din cadrul institutiei, Maria Andrei.

Chiritoiu a adaugat ca firmele din Maramures vroiau chiar sa efectueze controale la ceilalti agenti economici din judet pentru a verifica daca respecta intelegerea de fixare a unui pret. "Astfel de comportament aluneca de la legitim la ilegal. In loc sa se bata intre ele pentru a stabili un pret cat mai bun pentru consumator, ei se inteleg sa fixeze un anumit pret, ceea ce incalca principiile concuretiale", a explicat presedintele Consiliului Concurentei.

El a adaugat ca in cadrul aceleiasi investigatii, Consiliul Concurentei a decis sesizarea organelor de cercetare penala in cazul fostului presedinte al Asociatiei Comerciantilor Depozitare de Cereale din Romania Ioan Scurteli, de asemenea, pentru incalcare Legii Concurentei. "S-au gasit niste acte ale asociatii, pe care o conduce Ioan Scurteli, care incalca legea si a fost sesizata procuratura impotriva acestuia. Este prima data cand facem un astfel de demers si nu stim exact cum se va finaliza", a spus Bogdan Chiritoiu.

Acesta a explicat ca Ioan Scurteli risca inchisoare de la sase luni la patru ani sau amenda penala. De asemenea, asociatia a fost amendata cu 8% din veniturile inregistrate in 2008, respectiv 8.185 lei pentru stabilirea si transmiterea unor nivele de tarife ce trebuiau aplicate de membrii acesteia pe piata serviciilor de depozitare a graului din zona de S-E si de V a Romaniei.

Autoritatea de Concurenta anunta recent ca a amendat societatea comerciala cu afaceri pe piata cerealelor, TCE 3 Brazi, cu 1,5 milioane lei pentru refuzul de a se supune inspectiei inopinate efectuate de autoritatea de concurenta.