Acesta a intrunit cele mai multe dintre voturile exercitate in data 9 decembrie 2009, la Bruxelles, de catre statele membre UE, scrie NewsIn.

Celelalte locuri ce revin statelor membre in Consiliul de Administratie au fost atribuite, in ordinea voturilor obtinute, candidatilor din Italia (mandat de 6 ani), Polonia (mandat de 6 ani), Germania (mandat de 4 ani) si Franta (mandat de 4 ani). In competitie s-au aflat, printre altii, fosti si actuali demnitari din mai multe state membre UE, cu o solida expertiza in domeniul pietei de energie si al procedurilor de lucru comunitare.

Razvan Eugen Nicolescu are 32 de ani si a fost, in perioada 2006-2008, atasatul Romaniei la UE pe probleme de energie, in prezent fiind Corporate Public Affairs in cadrul companiei Petrom.

"A fost o competitie dificila, deoarece toti contracandidatii au fost foarte puternici, din toate marile state membre ale UE. Am avut mai multe voturi decat au avut doi ministri in functie impreuna. Cred ca, dincolo de importanta acestei autoritati europene de reglementare in energie, rezultatul are o semnificatie simbolica. Am demonstrat la nivel european ca romanii pot castiga in competitii foarte dificile. Sper ca aceasta alegere sa fie un pas important catre accesul a cat mai multi romani in functii de decizie la nivel european. Le multumesc tuturor celor care mi-au fost alaturi si care au facut aceasta victorie posibila, inclusiv autoritatilor romane care m-au desemnat si care au contribuit la campania de promovare.

Desemnarea mea este, in primul rand, o victorie a Romaniei. In ceea ce ma priveste, rezultatul votului de ieri reprezinta cel mai frumos cadou pe care mi l-am facut de Sarbatori", a declarat Razvan Nicolescu.

ACARE a fost instituita prin pachetul privind piata interna de energie electrica si gaze naturale, publicat de Comisia Europeana in luna septembrie 2007 si adoptat de Parlamentul European si Consiliul UE la jumatatea anului 2009, aceasta structura constituind un mecanism independent de cooperare intre autoritatile nationale de reglementare in domeniul energiei.

Consiliul de Administratie este alcatuit din 9 membri, dintre care 5 membri sunt numiti de statele membre, durata mandatului fiind de 6 sau 4 ani, cu posibilitatea reinnoirii o singura data. Comisia Europeana si Parlamentului European au dreptul de a desemna, de asemenea, cate doi membri in acest Consiliu de Administratie.

Printre atributiile Consiliului de Administratie se afla numirea directorului general, adoptarea programului de activitati si exercitarea competentelor bugetare.