Managerii companiilor romanesti se declara mai optimisti decat in urma cu patru luni in ceea ce priveste revenirea economiei, a vanzarilor si a accesului la finantarilor, releva un studiu realizat de compania de consultanta si audit Deloitte.
"Sentimentul general este ca economia romaneasca are perspective mai bune in urmatoarele sase luni (50% dintre raspunsuri). Aceasta proiectie macroeconomica optimista se transfera si la nivel individual, mai multi participanti fata de editia anterioara mizand pe cresterea vanzarilor in urmatorul an (58,4%, din care 16,7% se asteapta la o crestere semnificativa)", a declarat George Mucibabici (foto), presedinte Deloitte Romania.

Potrivit studiului Deloitte Central Europe Business Sentiment Index, publicat in septembrie, doar 38,5% dintre managerii romani s-au declarat increzatori ca situatia economica va fi mai buna in urmatoarea jumatate de an.

De asemenea, companiile romanesti remarca accesul mai usor la creditare, 75% dintre cei intervievati declarand ca imprumutul este pentru ei mai accesibil sau relativ mai accesibil, fata de 54%, in septembrie.

"Pe parcursul ultimului an, bancile au subliniat de multe ori ca inghetul de pe piata creditarii este in principal cauzat de cerere, in contextul in care tot mai putine companii se califica pentru obtinerea unui credit. Rezultatele studiului de fata arata ca firmele indeplinesc acum mai usor criteriile de eligibilitate, pe masura ce perspectivele economice si financiare se imbunatatesc", a mai spus George Mucibabici.

Mai mult, piata resurselor umane arata semne de stabilizare, potrivit Deloitte, mai putine companii anuntand noi reduceri de personal in urmatoarele 12 luni (37,5%, comparativ cu 42,3% in septembrie). In acelasi timp, procentul companiilor care spun ca ar putea recruta noi angajati a crescut de la 7,7% la 12,5%.

"In pofida semnalelor pozitive de la orizont, companiile isi mentin atitudinea prudenta cand vine vorba de noi cheltuieli. Mai multe companii se concentreaza pe produsele si serviciile existente, limitand inovatia pe acest segment in urmatoarele 12 luni", a adaugat Mucibabici.

De asemenea, potrivit lui Mucibabici, cheltuielile de capital, echipamente, sisteme IT, cladiri noi, se vor mentine la acelasi nivel (54,2%, in crestere cu 12% fata de rezultatele din prima editie).

Piata de fuziuni si achizitii ramane inghetata, 54,2% dintre directorii executivi chestionati declarand ca achizitia unei noi firme in urmatoarul an este improbabila, din nou, cu 12% mai mult fata de acum patru luni.

Aproximativ 67% dintre respondenti considera teremenele in care-si incaseaza creantele si banii de la furnizori sunt bune sau chiar foarte bune.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri