Conducerea combinatului Oltchim anuntase anterior ca va organiza vineri o conferinta de presa care va avea ca tema "cel mai mare eveniment de pe piata de fuziuni si achizitii din Romania".

Potrivit unei declaratii recente a unui oficial al Ministerului Economiei, actionarul majoritar al Oltchim, tranzactia de preluare a activitatii de petrochimie a Arpechim, Petrochemicals Arges, este ingreunata de cel mai important actionar minoritar, grupul PCC.

Ministerul Economiei si Petrom au inceput in urma cu cateva luni negocierile pentru ca statul roman sa achizitioneze de la Petrom activitatea de petrochimie a Arpechim in folosul combinatului Oltchim, scrie NewsIn.

De altfel, combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a decis in AGA din 24 iulie ca va imprumuta 62 milioane euro pentru preluarea si repunerea in functiune a petrochimiei din cadrul Arpechim Pitesti, apartinand Petrom, credit care a fost garantat de stat.

Grupul PCC a depus in 18 septembrie 2009 o plangere la Comisia Europeana, prin care cerea ca garantia prevazuta a fi emisa de Eximbank pentru creditul de 62 milioane euro sa fie inclusa in investigatia Comisiei Europene declansata la 15 septembrie 2009, sau initierea de catre Comisie a unei proceduri separate de investigatie in privinta acestei masuri.

La mijlocul lunii noiembrie, Comisia Europeana a anuntat ca a lansat o procedura oficiala de investigatie, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la garantia in valoare de 49,6 milioane de euro emisa de Eximbank in favoarea Oltchim.