Noul Guvern vrea sa infiinteze o platforma de tranzactionare pentru gaz natural dupa modelul OPCOM, pentru electricitate, si totodata sa adopte in legislatia nationala prevederile celui de-al treilea pachet legislativ de liberalizare a pietei de energie electrica si gaz natural adoptat recent de UE.
OPCOM este Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania si are rolul de administrator al pietei de electricitate, furnizand un cadru organizat pentru desfasurarea tranzactiilor comerciale in cadrul pietei angro de energie electrica in conditii de consecventa, corectitudine, obiectivitate, independenta, echidistanta, transparenta si nediscriminare, informeaza NewsIn.

Totodata, conform programului de guvernare 2009-2012, Guvernul intentioneaza sa deruleze un program national de informare a consumatorilor in legatura cu drepturile pe care acestia le au.

Un alt amanunt nou in actualul program de guvernare este si faptul ca se doreste "intarirea capacitatii institutionale a Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energetic (ANRE) si cresterea gradului de transparenta in functionarea acestei institutii".

Alte planuri noi ale noului Guvern sunt si faptul ca este avuta in vedere realizarea unei capacitati optime la nivel national pentru inmagazinarea gazelor naturale, precum si faptul ca se doreste crearea unui fond de investitii, "inclusiv prin includerea participatiilor statului in societati comerciale, prin care sa se asigure proiectele de investitii de importanta nationala".

In ceea ce priveste pregatirea pentru situatiile de criza energetica, noul program de guvernare pastreaza elaborarea unui program pe termen lung in vederea importului de materii prime energetice, inclusiv de gaze naturale lichefiate, dezvoltarea infrastructurii si asigurarea stocurilor strategice interne, a interconexiunilor si cooperarii cu sistemele energetice regionale si stabilirea unor proceduri clare pentru depasirea situatiilor de criza energetica, dar si participarea la instituirea si functionarea mecanismului european de reactie rapida si cooperare regionala in situatii de criza energetica.

Altfel, Guvernul vrea sa pastreze proiectul de reorganizare al companiilor de stat din domeniul energiei electrice, prin infiintarea a doua mari companii, care sa duca la cresterea concurentei in sector, in beneficiul consumatorilor.

De asemenea, alte proiecte mai vechi ce vor fi pastrate si in noul guvern sunt cablul electric submarin de interconexiune, dintre Romania si Turcia, o noua hidrocentrala pe Dunare, dar si a doua centrala nucleara din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri