Extinderea obiectului de activitate a Fondului, combinata cu garantarea, va permite ca intreprinderile mici si mijlocii sa aiba acces si la alte surse de finantare in afara de creditele bancare.

Prin aceasta completare, Fondul va putea sprijini IMM-urile cu potential de crestere prin instrumente de tipul scontului biletelor la ordin, cambiilor si altor titluri de valoarea reglementate, conexe celor garantate.

Potrivit noilor reglementari, Fondul va putea desfasura si alte activitati, precum consultanta pentru afaceri si management, administrarea programelor de finantare destinate IMM-urilor. O alta noutate introdusa de actul normativ adoptat de Guvern consta in configurarea clara a tipurilor de garantii care pot fi practicate de Fond. Astfel, noile reglementari prevad ca pot fi acordate garantii personale, de tipul fidejusiunii reglementate de Codul civil, garantii reale si cogarantii.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri are ca obiect principal de activitate garantarea creditelor sau al altor instrumente de finantare care pot fi obtinute de catre intreprinderi mici si mijlocii, persoane fizice si juridice, de la banci sau din alte surse in conditiile legii.