"Cred ca vom asista la cel putin o tranzactie de amploare si la un semnal pozitiv in privinta intentiilor investitionale. Evident, un efect al acestora nu va fi vizibil in anul urmator, ci cel mai devreme in 2011", declara pentru Wall-Street Sergiu Negut (foto), directorul executiv al lantului de clinici Centrul Medical Unirea (CMU).

Acesta este de parere ca evolutia pietei serviciilor medicale pe timp de criza este un argument solid pentru investitorii care doresc sa-si plaseze banii intr-un astfel de business.

"Anul acesta, piata serviciilor medicale a resimtit cel mai putin efectele crizei, in contextul in care apetitul finantatorilor pentru investitii a scazut, indiferent de industrie. Daca in 2008 piata a crescut cu 20-30% fata de anul anterior, in 2009 am asista la o crestere de 10% in euro, pana la nivelul de 400 de milioane de euro", a detaliat seful CMU.

Spre deosebire de ceilalti ani, efervescenta tranzactiilor de pe piata serviciilor medicale a fost destul de scazuta, cea mai notabila miscare fiind cea in care fondul de investitii SocGenAM a achizitionat, contra a circa 20 de milioane de euro, 36% din MedLife.

In toamna, au aparut si primele semnale pentru o alta tranzactie de pe piata serviciilor medicale, neconcretizata pana in prezent. Astfel, un posibil subiect al tranzactiilor despre care vorbeste Negut ar putea fi chiar CMU.

Fondul de investitii 3i analizeaza in perioada aceasta posibilitatea de a-si vinde participatia, potrivit declaratiilor recente ale lui Sergiu Negut, director executiv al lantului de clinici medicale private. "3i contempla posibilitatea de a-si vinde actiunile. Inca nu s-a luat o decizie, dar daca va fi cazul de o vanzare, atunci tranzactia s-ar putea finaliza pana la sfarsitul anului acesta", a declarat la momentul respectiv Negut.

Planurile CMU pentru perioada urmatoare nu au fost afectate de criza, asa cum declara directorul sau executiv, intr-un interviu anterior acordat Wall-Street. Ba mai mult, s-au mai extins prin contractarea unui nou credit, in valoare de cinci milioane de euro.

Impreuna cu cele 3,5 milioane de euro ramase din programul investitional in valoare totala de 20 de milioane de euro bugetat in 2008, CMU are acum 8,5 milioane de euro pentru dezvoltarea retelei. Obiectivul principal: provincia, pentru ca, asa cum insusi Sergiu Negut sustine, “daca ai deja zece clinici in Bucuresti, nu e o mare stire ca mai deschizi inca una”.

In Capitala, segmentul serviciilor medicale private este bine reprezentat de principalii jucatori din piata, care opereaza aici mai multe clinici. Bucurestiul concentreaza mai mult de jumatate din piata, iar restul se imparte intre miile de cabinete individuale, clinici sau policlinici de provincie. In aceste conditii, o vedere de ansamblu asupra domeniului arata o piata foarte fragmentata, cifrata la circa 400 de milioane de euro anul acesta.

Pe piata serviciilor medicale private principalii jucatori sunt Medicover, MedLife, Euromedic, Centrul Medical Unirea, Medcenter, Gral Medical, Sanador, Centrul Medical Romar, Medsana si Hiperdia.