Managerii vad un inceput de 2010 cu scaderi in retail si industrie

Managerii firmelor romanesti se asteapta la scaderea moderata a activitatii din industrie si comert in perioada decembrie-februarie, precum si la reducerea activitatii in servicii si constructii, arata o analiza a Institutului National de Statistica (INS).
Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare prevad, pentru urmatoarele trei luni, o scadere "moderata" a productiei, soldul conjunctural fiind de -14%, comparativ cu -16% in ancheta din noiembrie.

Companiile din industria prelucratoare prevad in continuare un declin al numarului de salariati (sold conjunctural -21%), mai ales in cazul firmelor cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -24%), scrie NewsIn.

Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, precum si prelucrarea lemnului, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -63%, -46%, respectiv -36%).

Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o tendinta de relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

Potrivit estimarilor din decembrie, activitatea din constructii ar putea inregistra, in urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere accentuata atat a productiei (sold conjunctural -53%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -49%).

Estimarile s-au inrautatit de la ancheta din noiembrie, cand soldurile conjuncturale din acest sector erau de -49%, respectiv -47%.

Tot pentru sectorul constructiilor, managerii se asteapta la reducerea semnificativa a numarului de salariati (sold conjunctural -48%), in timp ce preturile lucrarilor ar urma sa scada moderat (sold conjunctural -6%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri