Salariile din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati raman inghetate si in 2010, pentru al doilea an consecutiv, insa cei 9.300 de angajati vor incasa un bonus de 5% din salariul anual, in doua transe, transmite NewsIn.
Administratia ArcelorMittal Galati si toate cele 11 sindicate care au participat la negocierea contractului colectiv de munca al societatii pentru anul 2010 au declarat tratativele incheiate si au semnat, in unanimitate, procesul verbal final.

Documentul prevede prelungirea cu un an a contractului colectiv de munca in vigoare, ceea ce inseamna mentinerea salariilor inghetate si in 2010, pentru al doilea an consecutiv, din cauza ca "in continuare societatea inregistreaza pierderi datorate crizei economice globale, astfel incat anul financiar 2009 se va incheia cu pierderi financiare, iar prognoza pentru anul 2010 nu este deloc incurajatoare, previzionandu-se o situatie negativa si la sfarsitul anului 2010".

Salariile din combinatul galatean nu au mai crescut de la inceputul anului 2008, cand patronatul a acordat o majorare salariala de 9,5%.

Pentru 2010 este prevazuta, insa, acordarea unui bonus de 5% tuturor celor 9.300 de angajati din combinat. Bonusul va fi de 5% din salariul anual al fiecarui angajat, nu din salariul lunar, asa cum declasera initial unii lideri de sindicat.

"Sindicatele afiliate la FSS-Metarom, Uniunea Sindicala Forum si Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere-Cai Ferate Uzinale-Linii sunt de acord cu prelungirea in intregime a actualului CCM (Contract Colectiv de Munca, n.r.), in urmatoarele conditii: o prima de 2% din venitul brut anual al fiecarui salariat acordata in avans in decembrie 2009 si o prima de 3% din venitul brut anual al fiecarui salariat acordata in luna iulie 2010, cu conditia ca in primele sase luni ale anului 2010 societatea sa inregistreze EBITDA pozitiv. Aceasta suma va fi acordata diferentiat pentru management, in functie de performantele fiecaruia, dar media va fi de 3%. In plus, se solicita acordarea unor intalniri trimestriale pentru a analiza situatia economica a societatii. (...) Patronatul este de acord cu punctele de vedere exprimate de sindicate", se arata in procesul verbal semnat de reprezentantii patronatului si de liderii celor 11 sindicate negociatoare.

Unul dintre sindicate, Solidaritatea, a fost de acord cu prelungirea cu inca un an a contractului colectiv de munca, "cu exceptia capitolului salarizare". Liderul Gheorghe Tiber a specificat, in procesul verbal, ca sindicatul sau "va prezenta administratiei ArcelorMittal Galati la data de 6 ianuarie 2010, dupa Adunarea Generala a sindicatului, fie un nou punct de vedere cu privire la capitolul salarizare, fie va depune sesizarea crearii premiselor declansarii conflictului de interese".

In debutul procesului de negociere pentru 2010, sindicatele din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati au cerut majorarea salariilor cu 18%, solicitare respinsa categoric de patronat, care a invocat conditiile de piata dificile.

In pachetul initial de revendicari mai erau incluse majorarea cu 25% a compensatiilor financiare acordate muncitorilor in caz de concedieri colective, cresterea primelor si a altor bonificatii. In ciuda listei lungi de solicitari, sindicalistii se asteptau la un raspuns negativ din partea patronatului, care nu a acceptat asemenea revendicari nici in anii in care combinatul prospera. Liderii sindicali au mizat, insa, pe precedentul Luxemburg. Recent, intr-o unitate ArcelorMittal de acolo s-a ajuns la un acord pentru o majorare salariala de 2,5% in 2010.

Din toamna lui 2008, cand productia de otel a inceput sa scada si in sudul Moldovei, managementul ArelorMittal Galati a inghetat salariile, a oprit temporar sau permanent unele capacitati de productie pentru a nu creste stocurile, a inchis Uzina CocsoChimica optand pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a circa 4.500 de salariati, iar pe cei ramasi i-a trimis in somaj tehnic, prin rotatie. La ora actuala, in combinatul galatean mai sunt circa 9.300 de muncitori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri