Cea de-a doua centrala nucleara care va fi construita in Romania va fi gata pana in 2030, cu zece ani mai tarziu decat fusese anuntat initial, si va avea o putere instalata de 1.000 MW, desi reprezentantii ministerului spuneau anul trecut ca aceasta va avea 2.400 MW.
"Programul Promovarea domeniului nuclear romanesc la nivel national si international devine tot mai necesar din momentul in care atat institutia guvernamentala, cat si cea prezidentiala din Romania si-au propus sa dezvolte noi capacitati energetice nucleare: inca doua unitati nucleare de minim 700 MWe la Cernavoda, in perioda 2009-2015, si cel putin inca o centrala nucleara de 1000 MWe pana in 2030", se arata in Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2010, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Initial autoritatile romane anuntasera ca cea de-a doua centrala nucleara ar urma sa fie data pana in 2020.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Tudor Serban, amplasamentul noii centrale nucleare nu va fi cunoscut in acest an, conform NewsIn.

De asemenea, fostul director general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, spunea anul trecut ca noua centrala nucleara care va fi construita va avea o putere instalata de pana la 2.400 MW si ca "fie va avea doua grupuri de cate 1.200 MW fiecare, fie va avea patru grupuri de cate 600 MW fiecare".

Totodata, fostul presedinte al Agentiei Nucleare Valica Gorea a declarat in luna aprilie ca studiul de amplasament pentru a doua centrala nucleara a tarii a fost finalizat, iar cele mai bune patru locatii selectate se afla in judetele Brasov, Sibiu, Arad si Cluj. "Cea mai potrivita locatie pentru noua centrala nucleara ar fi intre Fagaras si Talmaciu, pe Olt. Pentru a stabili cele mai bune locatii pentru centrala nucleara s-a tinut cont de existenta unui rau in apropiere, de seismicitate, roca pentru fundatie, climatologie, circulatia curentilor de aer fiind foarte importanta, si de umiditate", a explicat atunci Valica Gorea.

Studiul de amplasament a costat 3,580 milioane lei, bani suportati din fondurile structurale pentru dezvoltare industriala, potrivit fostului presedinte al Agentiei Nucleare.

Pana acum, CITON Bucuresti, care a facut studiul de amplasament pentru viitoarea centrala nucleara, a analizat peste 100 de locatii.

In prezent, singura centrala nucleara a tarii se afla la Cernavoda si este compusa din doua reactoare cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare. In momentul de fata se are in vedere construirea altor doua noi reactoare nucleare, investitie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse in functiune dupa 2016.

Energia electrica produsa anual de Unitatile 1 si 2 CNE Cernavoda reprezinta circa 17-18% din productia de electricitate totala a Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri