Attila Cseke, ministrul Sanatatii, s-a declarat nemultumit de bugetul alocat sistemului sanitar, de circa patru miliarde de lei, si si-a anuntat prioritatile pentru 2010: introducerea de noi taxe pentru suplimentarea fondurilor, descentralizarea si reformarea intregului aparat pornind de la medicina primara.
Bugetul Ministerului Sanatatii (MS) pentru anul acesta este de 4,1 miliarde de lei, aproximativ la nivelul anului 2009 atunci cand pentru Sanatate au fost alocate 4 miliarde de lei, o finantare insuficienta in conditiile in care o parte din fondurile din 2010 au fost deja folosite in ultimul trimestru al anului trecut.

“Vom avea dificultati in sustinerea programelor de sanatate (82% fata de 2009), a programelor de investitii in infrastructura si in aparatura medical (53% fata de 2009). De asemenea, ne vom confrunta cu probleme in asigurarea necesarului de medicamente si materiale sanitare in unitatile de primiri urgenta (50%) si cele de transfuzie sanguina (50%)”, a anuntat ministrul Attila Cseke (foto) in prima sa conferinta de presa de la intrarea in functie.

Acesta a subliniat ca bugetul alocat Sanatatii anul acesta este unul de criza si ca este nevoie de 6% din PIB pentru urmatorii patru-sapte ani. In aceasta situatie, Cseke a propus introducerea de noi taxe care sa aduca fonduri suplimentare bugetului Sanatatii.

“Incepand de astazi, pe site-ul Ministerului Sanatatii este in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern de introducere a taxei pe produsele fast-food. Similara taxei pe viciu, noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast-food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate si a celor de investitii in infrastructura din sistem”, potrivit oficialilor MS.

Detaliile punerii in practica a proiectului urmeaza sa fie analizate de Comisia de nutritie, impreuna cu producatorii si celelalte parti implicate.

In plus, noul ministru este in favoarea mentinerii clawback-ului, taxa initiate de fostul ministru al Sanatatii Ion Bazac. “Pentru deblocarea situatiei financiare din sistemul sanitar Ministerul Sanatatii va implementa mecanismul financiar de tip clawback”, a anuntat MS.

“Clawback” este un sistem prin intermediul caruia toti producatorii de medicamente, care desfac produse pe piata romaneasca, vor contribui la finantarea sistemului public de Sanatate cu 5% pana la 11% din veniturile realizate in urma vanzarii produselor. Grila de contributie va fi progresiva si va duce la scaderea efortului financiar public pe masura cresterii volumelor de medicamente achizitionate.

Prin introducerea acestei noi taxe, MS vizeaza atragerea unor fonduri in valoare de 600 de milioane de lei in fiecare an, bani care vor asigura realizarea unui flux de lichiditati necesar platii facturilor.

Cseke a anuntat totodata ca descentralizarea spitalelor va fi unul dintre obiectivele principale ale ministerului pentru anul acesta, astfel incat unitatile sanitare publice vor fi transferate la administratia locala pana la data de 1 iulie. Ministerul doreste, incepand cu anul viitor, introducerea cardului national de sanatate, ca mijloc de reducere a birocratiei din sistem.

“Cetatenii nu vor mai avea nevoie de adeverinte care sa ateste ca sunt platitori de asigurari, pe acest document urmand sa se gaseasca toate datele privind dovada calitatii de asigurat, dar si istoricul bolilor si al tratamentelor”, explica oficialii MS.

In plus, noul ministru a propus ca incepand de anul acest medicii de familie sa fie platiti in functie de numarul de pacienti inscrisi pe liste si retribuiti conform serviciilor medicale prestate acestora.

Aceleasi masuri prevad reorganizarea medicii primare in mod asemanator cu sistemul de urgent 112. Medicul de familie va fi conectat la call-center printr-un sistem informatizat, va avea o cartela pe care o va introduce in sistem in momentul prezentarii la cabinet. In acest sistem se va putea organiza serviciul de tura, la fel ca in spitale.

Ministrul Sanatatii a mai declarat ca trebuie identificat un sistem de masuri pentru ca actiunea de colectare la fondul asigurarilor sa fie mai buna, in conditiile in care, in prezent, exista multe categorii derogate de la plata acestora.

“Este o inadvertenta in sistem, in conditiile in care exista cinci milioane de platitori la fondul de asigurari de sanatate si peste 10 milioane de neasigurati care primesc servicii. Este necesar sa se analizeze posibilitatea de a se aloca la Fondul National de Asigurari de Sanatate sumele aferente celor 10 milioane de persoane care se gasesc in categoriile speciale si nu platesc asigurari de sanatate, dar care beneficiaza de serviciile de sanatate”, a spus Attila Cseke.

Mai mult, se are in vedere realizarea unui sistem de asigurari in care casa de asigurari de sanatate sa poata contracta cu fiecare asigurat in parte pentru plata serviciilor gratuite de care beneficiaza, astfel incat cetateanul sa stie ce servicii sunt acoperite din asigurarile de sanatate. Se are in vedere incheierea unui contract intre fiecare asigurat si casa de asigurari de sanatate, pentru ca este nevoie de un pachet minim de servicii medicale, conform anuntului oficialilor MS.

Nici programele de sanatate nu au scapat de sub lupa noului ministru, care vrea o reevaluarea a acestora. “Programele trebuie sa fie cat mai accesibile, motiv pentru care se va aloca o suma importanta preventiei. Vom introduce si noi programe de sanatate ca de exemplu programul de screening pentru cancerul de colon si de prostata si programul pentru fertilizare in vitro. Un alt proiect inceput pe care il voi continua este cel care vizeaza dotarea unitatilor prespitalicesti”, a afirmat ministrul Sanatatii.

Attila Cseke are in vedere si luarea unor masuri pentru stoparea migratiei medicilor, in prezent existand un deficit de personal in sistemul sanitar. “In colaborare cu alte ministere, avem in vedere si alte masuri complentare cum ar fi asigurarea gratuita a unei locuinte. De asemenea, vom elabora un program pentru sustinerea medicilor in mediul rural, acolo unde asistenta medical este deficitara”, potrivit acestuia.

Prioritatile ministrului Sanatatii in 2010
  • descentralizarea
  • introducerea cardului national de sanatate
  • infiintarea in fiecare judet a unui call-center unde sa fie centralizate solicitarile pacientilor si activitatile medicilor
  • remunerarea medicilor in functie de numarul pacientilor inscrisi pe liste
  • introducerea taxei pe produsele de tip fast-food
  • mentinerea clawback-ului
  • implementarea managementului corporatist in spitale (unitatile vor fi conduse de manageri sau de firme specializate in management)
  • reorganizarea, reevaluarea si introducerea de noi programe de sanatate
  • stoparea migratiei medicilor prin oferirea de facilitati (locuinta gratuita, sustinerea lor in mediul rural)



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri