"Korned LLP detine in proportie de 100% drepturile asupra licentei de explorare inclusiv asupra zacamantului nedezvoltat Kultuk, localizat onshore (pe uscat - n. red.) in Bazinul Pre-Caspic, la 34 kilometri nord-vest fata de zacamantul Petrom de la Komsomolskoe. Acordul de vanzare - cumparare a fost semnat pe 29 octombrie 2009, iar finalizarea tranzactiei a avut loc pe 31 decembrie 2009", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de companie.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa oficialii Petrom au precizat ca achizitia nu este una substantiala si ca se situeaza sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor detinute de OMV Petrom SA.

„Este important pentru noi sa atingem o anumita cota de productie pe aceasta piata confirmand astfel angajamentul nostru fata de obiectivele strategice asumate, inclusiv cel de crestere a securitatii energetice a Romaniei”, a declarat Mariana Gheorghe (foto), directorul general executiv al Petrom.

De asemenea, Johann Pleininger, membru al directoratului Petrom, responsabil pentru activitatile de Explorare si Productie, a declarat ca aceasta achizitie este in linie cu obiectivul strategic de a adauga proiecte de explorare si productie in trei bazine geologice selectate din vestul Kazahstanului din apropierea punctelor de productie deja stabilite.

Zacamantul Kultuk a fost descoperit in anii '80 si nu a fost dezvoltat de atunci. Precum zacamantul Komsomolskoe, acesta este localizat in zona de tranzitie onshore-offshore, dificila din punct de vedere tehnic si de mediu, care este inundata sezonier de Marea Caspica. Studiile tehnice indica faptul ca zacamantul Kultuk poate fi conectat la zacamantul Komsomolskoe si poate astfel beneficia de instalatiile si infrastructura existenta, informeaza oficialii Petrom.

Sinergiile tehnice si operationale ar trebui sa duca la costuri reduse de productie pentru ambele zacaminte comparat cu dezvoltarea acestora in mod individual.

Petrom are in plan investitii in zacamantul Kultuk, incluzand o noua achizitie seismica 3D, sonde aditionale si teste de productie in urmatorii 2-3 ani pentru a confirma marimea si fezabilitatea dezvoltarii zacamantului.

Petrom a intrat in Kazahstan in 1998 si detine licente de explorare si productie pentru zacamintele Tasbulat, Aktas, Turkmenoi, Komsomolskoe, si Jusaly. Activitatile Petrom din Kazahstan sunt desfasurate prin intermediul reprezentantei Petrom din Kazahstan, prin biroul de reprezentanta din Astana precum si doua companii, TOO Tasbulat Oil Corporation (100% detinut de Petrom) si TOO Kom–Munai (95% detinut de Petrom). In 2008, productia zilnica de titei si gaze a Petrom in Kazahstan a atins aproximativ 5.700 bep/zi, cu 24% mai mare comparativ cu 2007.

Petrom, cel mai mare producator de gaze si titei din Europa de Sud si Est, are activitati in sectoarele explorare si productie, rafinare si marketing, gaze naturale si energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4.552 milioane euro, EBITDA (venituri inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) a fost de 969 milioane de euro.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.