Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, considera ca poate obliga marile companii sa opereze cu preturi corecte in tranzactiile dintre filialele aflate in tari diferite.

Intr-un interviu in exclusivitate acordat revistei Banii Nostri, pe care il puteti citi in intregime luni, Bodu dezvaluie cum va reusi sa controleze modul in care multinationalele isi factureaza reciproc serviciile si bunurile.

Pretul de transfer este una dintre metodele prin care multinationalele evita legal impozitele si isi pot repatria profiturile. Manevra se realizeaza prin diverse servicii prestate si supraevaluate, de obicei, de catre firma-mama catre o filiala din alta tara.

In astfel de tranzactii preturile se fixeaza in functie de valoarea de piata a acelor bunuri sau servicii, prin comparatie cu preturile folosite in tranzactii cu terti parteneri.

Orice fixare a preturilor de transfer in afara acestei metode este o falsa operatiune comerciala care distorsioneaza raportul cerere-oferta si favorizeaza evitarea taxelor, cu acte in regula.

Astfel de practici influenteaza deficitul extern al Romaniei, care creste influentat de importuri dar si de valoarea mare de facturare a serviciilor si bunurilor importate prin metoda preturilor de transfer.