Au loc bugetarii demisi in mediul privat?

Intre 80.000 si 150.000 – acestea sunt cifrele vehiculate de oficialii romani in privinta concedierilor din sectorul public in 2010. Daca Guvernul isi tine cuvantul, disponibilizarile masive vor arunca in aer rata somajului, prognozata in jurul pragului de 10% pe parcursul acestui an. In aceste conditii, pe o piata a fortei de munca saraca in oferte de angajare, isi vor putea gasi bugetarii concediati un alt loc de munca?
Pentru cei aproape 150.000 de concediati, o zecime din totalul de 1,4 milioane de bugetari, mediul privat devine singura speranta pentru asigurarea unui castig lunar. Insa anul turbulent 2009, care a secat profiturile si a micsorat cifrele de afaceri, a determinat companiile sa adopte un buget auster pentru anul in curs, din care lipseste planul de creare a unor noi locuri de munca.

„Din experienta anului trecut, putem prevedea ca angajatorii din mediul privat se vor orienta, la nivel de piata, catre persoane cu experienta pe domeniul IT, vanzari, client service, FMCG, farma. Intucat din mediul bugetar vor fi putini cei care se pot reprofila si performa in domeniile mentionate, estimez ca sansele de absorbtie a bugetarilor disponibilizati nu vor fi mai mari de 25%”, sustine Mirela Marinescu, recruitment director pentru Grupul APT.

Pe langa deficitul de oferte de pe piata, bugetarii in cautarea unui job vor mai avea de infruntat si concurenta pentru posturile din mediul privat, unde angajarile se bazeaza pe experienta in domeniu, adaptare la cultura organizationala a companiei si disponibilitatea pentru a munci peste program, calitati neesentiale pentru sectorul public, potrivit recruiterilor.

Pana in acest an, angajatii la Stat au trait fara frica de concedieri, chiar daca nu aveau un nivel de performanta optim. Aveau siguranta unui loc de munca, unde programul era deseori mai putin incarcat decat cel al angajatilor din mediul privat, afirma recruiterii.

„Cred ca bugetarii vor avea dificultati in a-si gasi un loc de munca in companii, pentru ca acolo vor trebui sa faca fata cerintelor de eficienta, rapiditate si performanta. Pana in prezent, am observat o reticenta a companiilor de a angaja bugetari, pentru ca implicarea acestora fata de companie nu este maxima”, spune Ovidiu Vilceanu, managing partner al firmei de recrutare Sales Consulting.

Potrivit lui Vilceanu, pana in anul 2009, cand s-a declansat criza economica, mai putin de jumatate dintre bugetari reuseau sa obtina job-uri in mediul privat. In anul 2010, sansele acestora vor fi chiar mai mici, din cauza nivelului scazut de oferte si a concurentei de pe piata.

Cele mai multe sanse de angajare le vor avea tinerii, mai adaptabili unui mediu concurential. „Pentru angajatii tineri o reorientare profesionala este posibila, dar nu absolut realizabila in practica. Pentru cei care ei care au multi ani de vechime in mediul bugetar, reorientarea catre mediul privat va fi foarte dificila”, sustine Flaviu Boerescu, managing partner al firmei de recrutare RecrutArt.

De asemenea, posturile vacante pot fi ocupate de bugetarii angajati pe pozitii nisate, compatibile cu unele functii din mediul privat.

“De exemplu, un contabil care facea salarizare la Stat isi va gasi mai repede de lucru decat un functionar care conducea licitatii. Si angajatii din prefecturi, care lucrau pentru proiectele de finantare europeana, isi vor gasi un nou loc de munca intr-o companie de consultanta”, noteaza Vilceanu.

Salariile obtinute in mediul privat de fostii bugetari vor fi mai mici comparabil cu remuneratiile anterioare, pe fondul disparitiei diverselor sporuri acordate de Stat. “In plus, fostii bugetari vor avea de indeplinit targete si vor fi evaluati si remunerati pe baza de performanta”, spune Vilceanu.

Pentru cei mai putin norocosi, care vor rata primele ocazii de angajare, training-ul, programele de recalificare si outplacement reprezinta cele mai bune parghii pentru reintrarea pe piata fortei de munca.

Insa majoritatea cursurilor de recalificare vor fi platite din propriul buzunar, intrucat contractele de munca cu Statul nu prevad acordarea unei sume pentru recalificare, in cazul concedierii. Singurele cursuri de recalificare gratuite sunt realizate de Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca.

“Cred ca o buna parte din bugetarii concediati vor cauta sa intre, pe alte cai, inapoi la Stat. Putini isi vor plati din buzunar cursuri de recalificare. Efectul acestor disponibilizari se va simti abia in 2011, cand bugetarii vor fi cheltuit cele 10-15 salarii compensatorii si vor incepe activ sa isi caute o slujba”, conchide Vilceanu.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri