Aleksandr Medvedev, vicepresedintele companiei Gazprom, a declarat ca este momentul ca Romania sa isi clarifice intentiile privind South Stream, mai ales ca are o pozitie strategica, iar negocierile cu Bulgaria nu au fost inca finalizate.
Oficialul importantului concern rus sugereaza in interviu ca Romania trebuie sa demonstreze intentii serioase privind conducta South Stream.

"In ceea ce priveste Romania, singurul lucru pe care pot sa il spun este ca nicio tara care are intentii serioase nu va fi exlcusa din acest proiect. Romania are o excelenta pozitie strategica la Marea Neagra si ar fi putut sa fie punctul de plecare pentru segmentul european al gazoductului, asa cum este Bulgaria", a evidentiat Aleksandr Medvedev, citat de NewsIn.

"Romania s-ar putea conecta din Bulgaria, dar mai intai trebuie sa vedem ce se va intampla si in Bulgaria, avand in vedere schimbarea de guvern. Negocierile cu Bulgaria sunt inca in derulare si ar fi momentul potrivit ca Romania sa isi faca clare intentiile privind acest proiect", a insistat vicepresedintele Gazprom.

In ceea ce priveste Croatia, Medvedev spune ca un acord ar putea fi semnat cu aceasta tara in prima parte a anului 2010. El a mai explicat ca ruta finala a gazoductului nu este inca definita, dar cel mai probabil Croatia va fi conectata la un segment secundar al conductei, ceea ce inseamna mai putin profit din tranzit, dar aceeasi securitate a aprovizionarii.

Medvedev a reiterat faptul ca el nu considera ca Nabucco, proiectul sprijinit de UE si prioritate declarata a Romaniei, ar fi ""un rival" al South Stream, intrucat pana in 2025 consumul de gaz va creste in Europa cu pana la 100%. Pe de alta parte, el a subliniat ca Gazprom a contractat deja aproape toata productia din tari furnizoare precum Kazahstan, Uzbekistan si Azerbaidjan, iar Turkmenistanul va colabora cu China, astfel ca Nabucco nu este "plauzibil", pentru ca nu are alti furnizori in afara de Iran, tara care din punct de vedere politic nu este acceptabila.

In ceea ce priveste teama europenilor privind dependenta fata de gazul furnizat de Rusia, Medvedev a spus ca acesta nu este un mod ""realist" de a privi problema si a explicat ca o crestere a pretului gazului este determinata de conditiile pietei.

Medvedev a declarat intr-un interviu din decembrie pentru Inforusia ca va intreprinde in luna ianuarie 2010 o vizita in Romania, precizand ca exista perspective ca Romania sa fie inclusa in proiectul South Stream. "In luna ianuarie 2010 voi face o vizita in Romania si vom evalua impreuna aceste aspecte. Pe langa South Stream, mai avem un proiect comun al Gazpromului cu Romania. Este vorba de construirea unui depozit subteran de gaze in Margineni. Si acest proiect este in evaluarea specialistilor nostri. Aceste actiuni ne fac sa sustinem ca avem la ora actuala o colaborare buna cu Romania", a subliniat Medvedev.

De asemenea, referitor la alte volume de de gaze care vor fi contractate in viitor de catre Romania, urmeaza ca fie incheiate contracte directe intre Gazprom si companiile imputernicite de statul roman.

Intrebat in ce masura Gazprom intentioneaza sa-si extinda activitatea pe piata romaneasca, Medvedev a spus ca, daca Romania va fi inclusa in proiectul South Stream si vor fi create depozite subterane de gaze, evident ca exista perspective de largire a activitatii Gazprom in Romania.

"Eu cred in aceste perspective, pentru ca rezervele de gaze romanesti se micsoreaza obiectiv, iar cand vor aparea noi oportunitati de largire a colaborarii bilaterale, vom fi bucurosi sa le examinam", a mentionat Medvedev.

In plus, oficialul Gazprom a declarat pentru presa bulgara ca Romania ar dori sa inlocuiasca Bulgaria in South Stream. "Romania si-a exprimat dorinta de a inlocui Bulgaria si a lua parte la acest proiect", a declarat Aleksandr Medvedev. "In cazul in care negocierile cu Bulgaria se impotmolesc, Gazprom va recurge la alte posibilitati. Romania este interesata sa ia parte la proiectul South Stream", a subliniat vicepresedintele Gazprom.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat in repetate randuri ca South Stream va trece oricum prin partea romaneasca a Marii Negre. "South Stream-ul este si el un proiect in care cea mai fezabila varianta trece prin Romania", a mai atras atentia Videanu.

South Stream este considerat un rival al lui Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia. Atat Romania, cat si Bulgaria fac parte din consortiul care va construi Nabucco.

Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

Pe de alta parte, nu este prima data cand Gazprom sugereaza ca pentru South Stream ar putea alege Romania in detrimentul Bulgariei. O ramificatie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construita spre Romania in cadrul proiectului de gazoduct South Stream, a declarat la inceputul lunii octombrie 2009 seful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, potrivit RIA Novosti.

"Colegii nostri romani si-au exprimat interesul de cooperare cu Gazprom. In etapa actuala nu este vorba de instalarea gazoductului de tranzit pe teritoriul sau, ci de posibilitatea constructiei unei ramificatii de gazoduct spre Romania", declara in octombrie seful Gazprom la congresul energetic mondial din capitala Argentinei, Buenos Aires.

Unii observatori au vazut in astfel de declaratii modalitati de a face presiuni asupra Sofiei, care, dupa plecarea de la putere a socialistilor si instalarea noului guvern de centru-dreapta al lui Boiko Borisov, a spus ca isi suspenda proiectele energetice cu Rusia, pentru a le reanaliza.
Borisov a evidentiat ca atat South Stream, cat si Nabucco sunt importante pentru a asigura rezervele energetice ale Bulgariei, din punctul sau de vedere ambele sunt fezabile, dar pe primul plan ramane Nabucco, intrucat este un proiect sustinut si de Comisia Europeana.

Atat reprezentantii rusi, cat si autoritatile romane subliniaza ca Romania nu a fost invitata oficial sa se alature South Stream. Bucurestiul sustine ca prioritatea sa ramane proiectul Nabucco.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri