Ascendis, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de consultanta si training din Romania, care a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri cu 30% in 2009, pana la aproximativ 3,2 milioane de euro, va acorda celor sase actionari dividende totale de circa 350.000, adica echivalentul a 11% din afacerile de anul trecut.
“Nu avem probleme cu banii. Din contra. Chiar daca cifra de afaceri a scazut destul de mult, vom acorda actionarilor dividende de circa 350.000 de euro”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Gosu, director general si unul din actionarii furnizorului de servicii profesionale.

Ascendis a trecut prin mai multe schimbari interne la inceputul anului 2008, dupa ce Adrian Stanciu, unul din fondatorii companiei, a decis sa paraseasca businessul. In urma plecarii lui Stanciu, Ascendis a numit trei noi parteneri, pe Andrei Gosu, Ruxandra Milca si Florin Radulescu, care s-au alaturat partenerilor existenti, respectiv Costea Dumitrescu, Sorin Paun si Marius Opris.

Costea Dumitrescu, celalalt fondator al furnizorului de training, este cel mai important actionar al companiei, cu 50% din actiuni. Ceilalti cinci actionari detin fiecare cate 10% din titlurile Ascendis.

Asadar, potrivit structurii actionariatului, Dumitrescu ar trebui sa beneficieze de circa 175.000 de euro sub forma de dividente aferente anului trecut.

In prezent, din businessul Ascendis fac parte trei firme, Ascendis Consulting, Ascendis Experienial si WKH Dezvoltare Organizationala. La inceputului anului, Costea Dumitrescu a decis sa-si vanda insa participatia de 70% pe care o detinea in cadrul WKH. Ceilalti actionari ai Ascendis au preluat 60% din participatia cedata de Costea, iar Daniela Catanas, care detinea 30% din WKH, restul de 10%.

“Tranzactia a implicat o suma de bani, respectiv cateva sute de mii de euro. Deal-ul inca nu s-a incheiat, deoarece au fost anumite probleme juridice, insa care nu au depins de noi. Ne-am dorit sa facem aceasta tranzactie, pentru a avea toate lucrurile intr-un loc, deci pentru a fi mai eficienti”, spune Gosu.

WKH este specializata in servicii de evaluare a angajatilor.

Pe langa mutarile care au avut loc in 2008 si la inceputul lui 2010, sfarsitul anului ar putea aduce noi miscari in cadrul actionariatului furnizorului de servicii profesionale. Costea Dumitrescu si-ar putea diminua participatia de 50% detinuta in prezent in cadrul Ascendis, eventualele titluri cedate urmand a ajunge in posesia celorlalti actionari.

“Aceasta tranzactie depinde de anumite obiective de business care trebuie atinse pana la sfarsitul anului. In cazul in care se va realiza miscarea respectiva, Costea Dumitrescu va continua sa detina cele mai multe titluri dintre toti actionarii. Nu se pune problema ca el sa paraseasca businessul”, explica Gosu, care adauga ca nu exclude nici varianta cooptarii unui partener extern care sa aduca valoare adaugata businessului.

Varianta cedarii unei parti din Ascendis catre un partener a fost vehiculata de Dumitrescu inca din 2008, insa deal-ul nu s-a realizat.

In prezent, echipa Ascendis este formata din 45 de persoane - consultanti asociati, facilitatori si echipa de suport.

Furnizorul de servicii profesionale estimeaza o crestere usoara a cifrei de afaceri in 2010, cu circa 10%, mizand pe cele 4,2 miliarde de euro pe care Uniunea Europeana (UE) le acorda Romaniei pana in 2013 pentru dezvoltarea resurselor umane.

In 2009, un milion de euro din businessul total al compania a fost generat de fonduri europene.

Ascendis a obtinut in 2008 o finantare europeana de circa doua milioane de euro pentru un proiect care se desfasoara in perioada 2009-2010, al carui principal scop este oferirea de pregatire profesionala pentru aproximativ 1.500 de angajati din IMM-uri.

Proiectul se desfasoara in trei etape, care presupun identificare nevoilor de dezvoltare ale angajatilor microintreprinderilor, promovarea necesitatilor salariatilor in cadrul unor evenimente regionale, precum si pregatirea efectiva a celor inscrisi in program.

“In acest moment, proiectul de afla la jumatate, insa pana la sfarsitul anului vom reusi sa il finalizam. Pe langa proiectul pe care il desfasuram, Ascendis a aplicat, prin intermediul WKH, pentru o noua finantare europeana, mai mica de un milion de euro. Al doilea proiect se va orienta catre reconversia profesionala a somerilor”, afirma Gosu.

Directorul general al Ascendis precizeaza ca in primavara actionarii vor analiza oportunitatea aplicarii pentru noi fonduri europene. Mecanismul fondurilor europene presupune ca beneficiarii sa cheltuiasca bani din propriul buzunar, care sunt decontati apoi de UE.

Cu toate ca fondurile europene pentru dezvoltarea resurselor umane reprezinta o gura de oxigen pentru industria de training, grav afectata de criza economica, foarte putini furnizorii de servicii profesionale au decis sa profite de oportunitatea banilor europeni.

Piata de training a fost evaluata in 2008 la circa 50 de milioane de euro, principalii jucatori din domeniu fiind Ascendis, United Business Development (UBD), Interact, Human Invest, TMI si Trend Consult.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri