Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara, Romalimenta, respinge initiativa Ministrerului Sanatatii de a introduce taxa pe produsele de tip fast-food, considerand ca aceasta masura este in detrimentul populatiei si va avea efecte economice si sociale negative.
Conform textului de lege propus de Ministerul Sanatatii, toate alimentele procesate, cu exceptia apei, fructelor si legumelor proaspete intra sub incidenta acestei legi. Taxarea produselor alimentare este o initiativa ale carei consecinte vor avea un impact negativ asupra populatiei, ducand la o crestere exploziva a preturilor, ceea ce va genera cu siguranta tensiuni sociale, considera reprezentantii Romalimenta.

”Consideram ca introducerea unei astfel de taxe este, de fapt, o modalitate de a genera venituri la bugetul de stat, si nu o masura pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Rationamentul care se afla la baza propunerii acestei taxe este unul eronat. Este complet gresit si nejustificat sa indici un produs alimentar sau categorii de produse ca fiind cauza obezitatii sau a altor probleme de sanatate”, a declarat Sorin Minea (foto), presedintele Romalimenta.

Potrivit federatiei, introducerea acestei taxe va avea un impact negativ asupra vanzarilor, iar producatorii vor fi nevoiti sa reduca productia sau chiar sa inchida o parte din unitatile de productie, decizie care va atrage inevitabil noi concedieri. Presa internationala: Taxa pe fast-food din Romania este unicat in lume

In prezent, industria alimentara sustine peste 20% din locurile de munca din Romania, deoarece fiecare loc de munca din aceasta industrie genereaza in medie alte 5-6 locuri de munca indirecte, se mai arata in comunicatul Romalimenta.

"Consideram ca orice initiativa legislativa trebuie elaborata in urma unor discutii cu toti factorii implicati. Nu este cazul acum, Ministrul Sanatatii, Attila Cseke alegand sa ignore una din cele mai importante ramuri ale economiei romanesti. Solicitarea noastra de a avea o discutie directa nu a primit absolut niciun raspuns, desi Ministerul sustine ca se consulta cu cei implicati. Este o proba a lipsei de transparenta ce caracterizeaza dialogul social, iar in spatele unor intentii pompoase, dar lipsite de orice baza stiintifica, proiectul de lege este un simplu, insa oneros bir pe mancarea romanilor”, a adaugat Sorin Minea.

Romalimenta este organizatia reprezentativa a industriei alimentare, grupand atat asociatiile patronale ale diferitelor subsectoare, cat si mari procesatori, firme cu capital romanesc, mixt sau strain. Membrii sai provin din toate sectoarele de activitate ale industriei alimentare (procesarea laptelui, carnii, vinului, bauturilor racoritoare, uleiului, pestelui, produselor de morarit si panificatie, berii, dulciurilor, conservelor, zaharului, apelor minerale).

Cititi si Taxa fast-food, un nod in gat pentru mediul de afaceri. Care sunt riscurile?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri