Unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania, Romgaz, estimeaza pentru 2010 o scadere a productiei de gaze naturale cu 2%, la 5,65 miliarde metri cubi, fata de productia de anul trecut, cand a fost de 5,76 miliarde mc gaze, a declarat directorul general adjunct Lucian Stancu.

"Productia de gaze a companiei in acest va fi un pic in scadere fata de productia realizata in 2009, din cauza declinului natural", a precizat directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, citat de NewsIn.

De asemenea, potrivit acestuia, investitiile companiei din acest an ar putea fi de 950 milioane lei, insa vor depinde de aprobarea bugetului pe 2010. In 2009, investitiile Romgaz s-au ridicat la 850 milioane lei.

Cei doi mari producatori de gaze din Romania sunt Petrom (detinut de Grupul OMV din Austria) si Romgaz (detinut de statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri). Cele doua companii acopereau anual, in anii cu un consum normal, inaintea declasarii crizei economice, circa doua treimi din necesarul de consum, restul fiind acoperit din import, prin intermediari, din Rusia. Romania consuma anual aproximativ 17-18 miliarde mc gaze, insa in 2009 consumul de gaze la nivelul tarii s-a redus cu 15%, pe fondul opririi activitatii marilor consumatori din industrie, din cauza crizei economice.

Actionarul majoritar al Romgaz este Ministerul Economiei, care detine 85,01% din actiuni, iar restul de 14,99% din actiuni apartine Fondului Proprietatea. Romgaz are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si