Constructia tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov ar fi putut fi inceputa in 2004, cand costul unui kilometru era de doar 17 milioane de euro si nu de 83 milioane de euro, atat cat va ajunge la finalizarea lucrarilor, in 2014, considera Alexandru Dobre, presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
“De ce se construieste tronsonul de autostrada Comarnic – Brasov acum, cand pretul unui kilometru este de 28 de milioane de euro, dar care va ajunge la 83 milioane de euro in 2014, si nu s-a construit incepand cu 2004? Atunci, cei de la Vinci au prezentat un studiu de fezabilitate conform caruia costul unui kilometru de autostrada era de 17 milioane de euro”, afirma Dobre.

El adauga ca pretul austostrazii a crescut foarte mult din 2004 si pana in 2010, pentru ca actualul proiect de constructie al tronsonului de 55 de kilometri dintre Comarnic si Brasov contine o portiune de 15 kilometri de tunel, ale carei costuri de constructie este de opt ori mai mare decat al unui kilometru obisnuit de austostrada.

“Solutia pentru ca Romania sa beneficieze de mai multe drumuri, si mai ieftine, ar fi ca autoritatile sa revizuiasca proiectele de autostrazi pe care le-au facut pana acum si sa se axeze pe constructia de drumuri expres”, subliniaza Dobre.

ARACO propune Guvernului un program pe sase ani, pana in 2016, care prevede constructia a 545 de km de autostrada la profil complet (2 benzi de circulatie pe sens, spatiu despartitor intre sensuri, banda de urgenta), 394 de austostrada bidirectionala si 1342 de kilometri de drum expres ( in mare parte cu 3 benzi pe sens).

Costul total al programului s-ar ridica la 11 miliarde de euro.

“Daca la aceste valori adaugam ce avem acum, respectiv 259 de kilometri de autostrada si 284 de kilometri de drum expres, la finele anului 2016 am avea circa 3.000 de kilometri de drumuri modernizate, care ar fi suficiente pentru preluarea traficului, fara a fi nevoie de vreo restrictie”, spune presedintele de onoare al ARACO.

Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a semnat luni contractul de concesiune al tronsonului de austostrada Comarnic – Brasov, care va fi finalizat la inceputul anului 2014, la un cost de total de 4,8 miliarde de euro.

Suma cuprinde cheltuielile cu imprumutul principal (3,108 mld. euro) necesar finantarii tronsonului, cheltuielile cu imprumutul subordonat – 670 mil. euro, cheltuielile legate de operare si intretinere – 323 mil. euro, taxele, precum si impozitele si taxele – 584 mil. euro, cat si inflatia – 146 mil. euro.

Tronsonul de autostrada Comarnic – Brasov va fi construit de consortiul francezo-elen Vinci-Aktor. Cele doua firme nu vor primi insa niciun ban pana cand lucrarile de constructie nu vor fi incheiate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri