Fondurile de investitii dispun de suficiente lichiditati pentru a face achizitii importante pe piata locala, dupa ce, anul trecut, sectorul de fuziuni si achizitii (Mergers and Acquisitions – M&A) a fost inghetat de recesiunea economica.
In afara Romaniei, tarile din Europa Centrala si Est, care au fost printre cele mai afectate de criza economica, sunt principalele tinte de achizitii ale fondurilor de investitii, apreciaza Mihai Pop, partener la firma de consultanta Osprey Partners.

“Fondurile de investitii au bani de achizitii. Asteapta doar momentul potrivit pentru a intra pe piata locala. Sunt convins ca vor fi mult mai multe tranzactii decat anul trecut, pentru ca au inceput sa apara banii. Mai mult, sunt foarte multe companii importante, cu o situatie financiara solida, care vor sa faca achizitii si pe care bancile par sa le sprijine cu un <<CEC in alb>>. In Romania, o astfel de companie solida este Arabesque (unul din cei mai mare distribuitori de materiale de constructii de pe piata locala – n.red.)”, spune Pop.

Piata locala de M&A s-a ridicat in primele 11 luni ale anului trecut la 914 milioane de euro, conform unui raport de piata intern al casei de investitii Capital Partners. Raportat la nivel de 2008, contractia pietei a fost de 60-70%, potrivit analistilor consultanti la sfarsitul anului trecut de Wall-Street.

“Prima parte a anului trecut a fost goala din punct de vedere al deal-urilor. Piata de M&A si-a mai revenit in a doua parte a anului, perioada in care s-au inchis putinele tranzactii importate din 2009”, mentioneaza Mihai Pop.

Criza a adus, pe langa o lipsa acuta de lichiditati, si mai mult realism in mediul de afaceri, astfel incat afaceristii si-au redus estimarilor privind valorile propriilor businessuri.

“M-am bucurat de venirea crizei, pentru ca oamenii au devenit mai realisti vizavi de businessurile lor. Pe de alta parte, sunt trist pentru banii pe care nu am reusit sa-i fac, chiar daca ii doream”, subliniaza partenerul Osprey Partners.

Firma de consultanta a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 250.000 de euro, in crestere cu 25% fata de 2007, dar si o pierdere de 50.000 de euro, dupa ce in 2007 a avut un profit net de 45.000 de euro, potrivit datelor inregistrate pe site-ul Ministerului de Finante.

“Nu stiu exact ce rezultate financiare am obtinut anul trecut, dar cred ca cifra de afaceri a fost comparabila cu cea din 2008”, spune Pop.

Pentru oficialul Osprey, anul a inceput mult mai bine decat 2009. Sunt mai multe discutii, iar deal-urile care se preconizeaza au valori teoretice chiar si de 60 de milioane de euro.

“Nu mi-am propus un target de business pentru 2010, dar daca vom reusi sa incheiem trei tranzactii, ar fi un an bun. Daca am finaliza cinci, ar fi un an excelent”, afirma Pop.

Sfarsitul anului trecut, care a adus finalizarea a trei tranzactii importante, pare sa anticipeze un an bun pentru M&A, asa cum il vede partenerul firmei de consultanta.

Enterprise Investors a preluat reteaua de magazine Profi, Societe Generale Asset Management (SGAM) a cumparat clinicile private MedLife, iar 3TS Cisco Growth Fund a decis sa devina actionar la Internetcorp, publisher-ul produselor editoriale Wall-Street, Kudika si 9AM.

De asemenea, multiplii de EBITDA (profit operational inainte de taxe, dobanzi, depreciere si amortizari), care sunt adesea folositi pentru stabilirea valorii unei tranzactii, par sa revina la valoare de 5-6, dupa ce anul trecut un multiplu bun era considerat 4.

“In cazul Profi, pretul platit de catre Enterprise Investors (66 mil. euro – n.red.) este unul mai mult decat corect. Pe de alta parte, cei de Societe Generale Asset Management au platit prea mult pentru o participatie minoritara in cadrul MedLife. Nu in ultimul rand, mutarea pe care a facut-o 3TS cu Internetcorp a parut una foarte surprinzatoare. Personal, eu credeam ca cei de la 3TS vor sa se retraga din Romania”, mentioneaza Pop.

In vreme ce fondul polonez de investii Enterprise Investors a ales sa cumpere integral reteaua de magazine Profi, 3TS Cisco Growth Fund si SGAM au achizitionat participatii minoritare in cadrul Internetcorp, respectiv MedLife.

Daca in cazul preluarii participatiei Internetcorp de catre 3TS cele doua parti implicate in tranzactie nu au dorit sa ofere niciun detaliu vizavi de suma platita, SGAM a platit peste 20 de milioane de euro pentru MedLife, o afacere controlata de familia Marcu.

3TS detine indirect actiuni si la operatorul de servicii medicale Centrul Medical Unirea (CMU), precum si la compania de servicii de salubritate Romprest.

Pop pariaza in 2010 atat pe fondurile de investitii, ci si pe ceea ce se cheama distressed assets (active ale unor companii aflate cu dificultati financiare).

“Se cauta companii cu distressed assets, dar nu de genul Flamingo. Sunt foarte atractive companiile care, de exemplu, detin anumite active imobiliare a caror constructie nu mai poate fi suportata de proprietarii companiilor. Compania respectiva poate sa aiba o evolutie buna, dar ca proprietarii nu mai aiba bani sa sustina finalizarea cladirilor. Astfel, vine un investitor, cumpara acel activ imobiliar la un pret foarte mic, iar toate lumea e fericita”, spune Pop.

Vanzarea de anul trecut a firmei de consultata Barnett McCall Recruitment (BMR) catre italienii de la Gi Group este una dintre putinele tranzactii importante in care a fost implicata si firma de consultanta.

Incepand cu vanzarea BMR, piata de resurse umane a suferit mai multe miscari importante, printre care vanzarea a 51% din furnizorul de training Codecs catre un investitor imobiliar din Constanta, doar pentru 0,35 milioane de euro sau investitiile de un milion de euro pe piata locala anuntate de britanicii de la ExP Group, care ofera acreditari contabile ACCA (Association of Chartered Certified Accountants).

In 2008, Osprey Partners a intermediat vanzarea a 80% din firma de curierat Pegasus catre GeoPost, o subsidiara a Postei Franceze, si turcii de la Yurtici Kargo, pentru 4,8 milioane de euro.

De asemenea, in 2005, firma de consultanta a jucat un rol important si in achizitia retailerului Artima de fondul de investitii Enterprise Investors.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri