Compania germana EnBW va depune pe data de 18 noiembrie documentul de pozitie solicitat de autoritatile romane in procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud. Potrivit Mediafax, EnBW isi pregateste oferta finala pana pe 23 decembrie, desi unii concurenti au solicitat o amanare a acestor termene. Programul stabilit este strans, dar fezabil. Unii dintre competitori incearca sa rescrie regulile, prin solicitari de prelungire a perioadelor de timp, a declarat, ieri, directorul de strategie al grupului, Amir Ghoreishi, exprimandu-si speranta ca toti participantii vor respecta termenele stabilite.

Ghoreishi a mai aratat ca, desi distributia de electricitate pentru Capitala si judetele Ilfov si Giurgiu este, in momentul de fata, prioritara pentru investitiile companiei EnBW in Romania, firma nu va exclude si oportunitatile care ar putea aparea in sectorul producerii de energie electrica, sau chiar in constructia Unitatii 3 de la Cernavoda. Chestiunea Unitatii 3 de la Cernavoda este o oportunitate pe care merita sa o luam in considerare, a mai precizat Goereshi. Pe de alta parte, din primele impresii, reprezentantii EnBW spun ca, desi exista si lucruri in stare foarte buna, Electrica Muntenia Sud va avea nevoie de investitii substantiale. Oricine participa la privatizare trebuie sa ii fie clar ca trebuie facute multe investitii si este nevoie de imbunatatiri, a evidentiat Goereshi.

Energie Baden-Wurttenberg AG (EnBW) este a treia mare companie furnizoare de energie din Germania. Compania mai detine participatii minoritare la o serie de producatori sau distribuitori de energie din Ungaria, Polonia si Cehia si a obtinut anul trecut venituri din vanzari de peste 9,8 miliarde euro. Pana la data limita, respectiv 15 septembrie, zece companii au depus scrisori de interes pentru achizitionarea Electrica Muntenia Sud.

Acestea sunt atat grupuri care au mai participat la diverse etape de privatizare a distributiei de electricitate in Romania, precum AES Corporation SUA, CEZ Republica Ceha, Enel SpA Italia, E.ON Energie AG Germania, si Union Fenosa International Spania, cat si alte firme europene. Pe lista se mai regasesc companiile EVN AG Austria, Gaz de France Franta, RWE Energy AG Germania; EnBW Energie AG Germania si Iberdrola SA Spania, care participa pentru prima data la un proces de privatizare in Romania.

Autoritatile vor vinde 67,5% din actiunile societatii de distributie, printr-o metoda asemanatoare celei aplicate si la privatizarile anterioare. Investitorii interesati vor putea achizitiona direct 50% din capitalul social existent al filialei, urmand sa aloce fonduri pentru o majorare de capital prin care participatia cumparatorului va ajunge la 67,5%.

Electrica Muntenia Sud are un capital social de 191,3 milioane de lei (1.913 miliarde de lei vechi) si peste un milion de clienti finali. Firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,11 miliarde de lei (11.186 miliarde de lei vechi), conform situatiilor financiare auditate intocmite dupa standardele romanesti de contabilitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri