In ianuarie 2009, Dacia a inregistrat o scadere de 36% a exporturilor fata de aceeasi luna din 2008, cand a vandut in Europa 12.780 de autoturisme.

“In cazul Dacia, anul 2009 a fost un succes. A fost un record al firmei. Dacia a inceput acceptabil in 2010, am exportat in ianuarie 22.000 de masini. Daca ne bazam pe Romania am fi lucrat doar 7 ore”, a declarat vicepresedintele companiei, Constantin Stroe.

Circa 21% din automobilele Dacia au fost vandute anul trecut prin programele Rabla.

Furnizorii legati de Dacia nu au avut probleme, au lucrat suplimentar, chiar si sambata, insa componentistii care fabricau piese pentru export au avut de suferit.

Potrivit lui Stroe, “12 firme din Europa au intentii de a face relocari in Romania, insa deocamdata sunt in stand-by”.

Dacia pregateste lansarea unui model mai mic decat Logan, ca raspuns la schimbarea cerintelor in piata auto. Dacia a luat in calcul ca Ford va produce la Craiova o masina de mici dimensiuni.

“Lucram la innoirea gamei Logan, se lucreaza la altceva, Dacia se pregateste mereu”, a mai spus Stroe.

Dacia are in gama sase modele, Logan Berlina, Logan MCV, Logan Van, Logan Pick-up, Dacia Sandero si Dacia Sandero Stepway.

In prezent, Dacia detine cea mai mare cota de piata in Romania, peste 28% in 2009.

Potrivit lui Stroe, care citeaza Asociatia Constructorilor Europeni de Masini (ACEA), piata auto europeana va scadea in 2010 cu 13,1%, cea vest-europeana cu 13,4%, iar Romania cu 7,8%, la circa 91.000 de unitati.