Companiile care activeaza in domeniul constructiilor considera ca semnalul dat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin reducerea dobanzii de politica monetara de la 7,5% la 7% este unul pozitiv, dar asteapta sa vada cum si cand se va materializa decizia BNR in revitalizarea sectorului de profil.
“Este cert ca decizia transmite un semnal pozitiv in piata. Insa acest semnal ar trebui dublat de o reactie foarte rapida a pietei constructiilor, lucru putin probabil din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile din aceasta perioada. De asemenea, nu cred ca mutarea BNR va fi respectata cu adevarat de catre bancile comerciale, in sensul ca acestea sa opereze niste scaderi ale dobanzilor la credite”, spune Claudiu Georgescu (foto), presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).

Sectorul constructiilor a scazut cu 17% anul trecut, pana la 12,2 miliarde de euro, potrivit datelor Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), pe fondul reducerii cererii si contractiei creditarii.

Atitudinea rezervata a APMCR vizavi de o reducere o dobanzilor la credite este impartasita si de analistii ING, care se asteptau ca banca centrala sa reduca dobanda cheie cu 0,75%, si nu cu 0,5%.

"Ca urmare a dobanzilor ridicate din piata, o reducere cu 0,75 puncte procentuale este necesara pentru scaderea dobanzilor. O taiere de numai 0,50 puncte procentuale ar mentine actualul nivel al dobanzilor sau chiar l-ar creste (...)", au precizat analistii institutiei de credit.

BNR a motivat mutarea operata prin faptul ca doreste sa stimuleze economia, tocmai prin revitalizarea creditarii private si sustinerea cererii.

“In eventualitatea in care reducerea dobanzii de politica monetara se va reflecta si in dobanzile efective din piata, este posibil atunci sa se impulsioneze creditarea IMM-urilor. Aceasta ar putea relansa un segment care anul trecut a fost afectat tocmai de blocarea creditarii, si anume halele industriale, proiectele de dimensiune medie, si alte proiecte de gen care erau destinate acestui segment de piata. Totusi, este posibil sa dureze ceva timp pana cand institutiile de credit vor reactiona la aceasta masura a BNR”, apreciaza Madalina Dumitru, country marketing manager Ruukki Romania si Bulgaria.

Ruukki Romania, filiala grupului finlandez Rautaruukki, care activeaza in productia de materiale de constructii, este unul din cei mai importanti jucatori de pe piata locala a solutiilor pentru acoperisuri.

Chiar si daca bancile vor reduce dobanzile la credite, producatorii de materiale de constructii vor mai avea ceva de asteptat pana sa beneficieze direct de decizia BNR, considera presedintele APMCR.

“In ceea ce priveste sectorul constructiilor, avantajul ar fi o usoara relaxare a pietei si un acces mai facil la credite pentru constructori. Ne gandim aici ca, din punctul nostru de vedere, un avantaj pentru partenerii si clientii nostri va fi benefic si pentru noi”, spune Andrei Sulyok, directorul general al producatorului de tigla metalica Lindab Romania.

Pana cand bancile vor decide daca ieftinesc sau nu creditarea pentru mediul privat, singurul efect imediat al deciziei BNR este ca ofera stabilitate monedei nationale, considera omul de afaceri Daniel Guzu, proprietarul producatorului de materiale de constructii Duraziv si fondatorul afacerii de vopsele Fabryo.

“Am vazut ca unii analisti bancari estimeaza ca reducerea de 0,5 procente nu este una semnificativa, insa, pe de alta parte, avem nevoie de o stabilitate a leului. Asteptam reactia bancilor, dar estimez ca in piata aceasta masura nu va avea un impact imediat”, spune Guzu.

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze si ieri, ajungand la 4,10 lei/euro, fata de valoarea de 4,09 lei/euro la care a incheiat sedinta de marti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri