In 2008 Secuiana a afisat o cifra de afaceri de 7,3 mil. euro. Anul trecut comenzile pentru export au scazut cu 35%, spune Laszlo Dobra (foto).

In aceste conditii, strategia Secuiana pentru 2010 se va axa pe introducerea mai mult promotii pentru generarea de lichiditati, in dauna profitabilitatii. In plus, compania intentioneaza sa produca impreuna cu firma Glass Co. For Ready Made Garments din Egipt produse pentru pietele din Europa si SUA.

“Vom incerca o colaborare cu aceasta firma. Astazi este un gand. In februarie, daca avem aprobarea AGA speram ca va fi proiect, iar in martie sa incheiem un contract de colaborare”, explica seful Secuiana.

Totodata, compania isi propune sa comercializeze produse si in mediul online, in incercarea de a tempera scaderea vanzarilor. “Este mai dificil pentru confectii, dar trebuie sa incercam”, declara Dobra.

Cel mai pesimist scenariu pentru evolutia business-ului Secuiana in acest an ar fi o scadere de 25%, in timp ce previziunile optimiste se opresc la o stagnare a afacerilor la nivelul din 2009, respectiv 5,4 mil. euro.

Daca in 2009 compania a disponibilizat in lunile februarie si septembrie peste 300 de angajati, pentru acest an Dobra sustine ca nu are in plan noi concedieri. Secuiana are in prezent 380 de angajati.

De asemenea, Secuiana a inchis anul trecut 8 magazine deschise sub brandul Adam’s, in prezent reteaua totalizand 30 de magazine proprii si cinci in sistem de franciza. Pentru moment, compania nu intentioneaza sa isi mai restranga activitatea.

Declinul din industria de textile din Romania, generat de cresterea salariului minim, este accentuat de criza financiara, fapt care se reflecta in scaderea comenzilor si “migrarea” clientilor spre tari mai ieftine, explica directorul Secuiana. Industria de profil pierde din competitivitate an de an, iar lohn-ul “migreaza” in tari mai ieftine, cu un nivel salarial mult mai mic.

“Este greu de spus cand se va produce iesirea din criza. Guvernul ramane blocat si ingaduitor la cel mai mic protest, indiferent din partea cui vine. Sper ca FMI ne va forta sa luam masurile necesare. Guvernul nu este capabil sa administreze masuri complexe de stimulare a economiei si chiar daca ar vrea, nu are forta si parghiile necesare”, considera Laszlo Dobra.

Printre cei mai importanti producatori de textile pe piata locala se numara Sorste Focsani, Braiconf Braila sau Rosko Textil din Arad. In retail, brandul Adam's intra in competitie cu Bigotti, Cavaliere sau Tata&Fiul.