“Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda reprezinta un proiect foarte eficient din punct de vedere al investitiei, iar suma este una corecta. Romania este avantajata de logistica de care dispune, precum si de experienta pe care a acumulat-o cu celelalte doua reactoare de la Cernavoda”, spune MacDiarmid, aflat la conducerea unei companii canadiene detinuta de stat.

Potrivit lui MacDiarmid, chiar daca investitia pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda poate parea mare, Romania va castiga pe termen lung din economiile cu combustibilul.

“O sursa de energie pe baza de hidrocarburi presupune investitii
mai mici dacat un reactor nuclear. Cu toate acestea, costul cu combustibilul in cazul sursei pe baza de hidrocarburi reprezinta, intr-un an, 20% din totalul costurilor operationale, in vreme ce in cazul unui reactor nuclear, costul cu combustibilul este de doar 6%”, subliniaza MacDiarmid.

In cadrul proiectului de la Cernavoda, AECL va desfasura activitati cum ar fi designul, autorizarea si evaluarea infrastructurii existente si a conditiilor de siguranta pentru reactoarele 3 si 4. Compania canadiana va incasa pentru un an de contract circa 8 milioane de euro.

Pe parcursul contractului, AECL va avea 30-40 de oameni la Cernavoda.

“Contractul este valabil doar un singur an,
insa ne dorim sa oferim servicii de consultanta si dupa aceasta, in masura in care EnergoNuclear va apela la ajutorul nostru”, adauga MacDiarmid.

In prezent, cele doua reactoare existente pe platforma de la Cernavoda asigura circa 20% din necesarul de energie al Romaniei. Dupa finalizarea reactoarelor 3 si 4, 35-40% din necesarul de energie al Romaniei va proveni din surse nucleare.

“Nu stiu daca ponderea energiei nucleare, de 35-40%, in totalul necesarului energetic al Romaniei, poate fi considerata mare, avand in vedere ca in Franta, de exemplu, 70% din necesarul energetic provine din surse nucleare. Pentru Romania, cel mai bine ar fi sa beneficieze de un mix energetic”, mai spune presedintele AECL.

Constructia celor doua reactoare, care se afla in stadiul de pre-proiect, ar trebui sa inceapa anul viitor si sa se finalizeze in 2015-2017.

Actionarul majoritar al EnergoNuclear, companie care a fost infiintata in martie 2009 pentru a se ocupa de constructia, punerea in functiune si operarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, este compania nationala de utititati Nuclearelectrica. Ceilalti actionari ai EnergoNuclear, care detin impreuna 49% din companie, sunt CEZ, GDF Suez, RWE Power, Iberdrola si Arcelor Mittal.

AECL este o companie specializata in tehnologie nucleara, care a mai colaborat cu Nuclearelectrica si pentru cel de-al doilea reactor al centralei de la Cernavoda, in 2007.