In lei, piata a sporit valoric cu 13,1%, ajungand la un nivel de 8,104 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare Cegedim.

“Scaderea in volum a pietei cu 9,1% este importanta si arata tuturor ca avem o problema semnificativa in asistenta cu medicamente la nivel national. De asemenea, declinul de 1,7% in euro, dupa ani de crestere, indica o schimbare in evolutia pietei si o necesitate de a schimba abordarile traditionale”, a precizat Petru Craciun (foto), directorul general al Cegedim Romania, companie de analiza si studii specializata pe piata farmaceutica.

La nivel de structura a vanzarilor, segmentul de retail (famacii) a reprezentat o pondere de 93,6% din cota de piata (in scadere cu -8,8% fata de acum un an), cumuland desfaceri de 7,123,9 mld. lei (+15%), in timp ce in spitale vanzarile de medicamente au scazut cu 13,7% (6,4% cota de piata) la un nivel de 980,3 milioane de lei.

Totodata, la nivelul trimestrului patru din 2009, valoarea pietei farmaceutice autohtone a atins 2,2 miliarde de lei, in crestere cu 13,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care volumul desfacerilor (in spitale si retail) a scazut cu 5,1%.

De asemenea, seful Cegedim estimeaza pentru anul curent o continuare a declinului, la un nivel similar cu 2009, de pana la 2-3%, calculat in euro, pe fondul devalorizarii monedei nationale in raport cu euro si, de aici scaderea puterii de cumparare, in conditiile in care majoritatea medicamentelor sunt din import.

Citeste si:

Totusi, daca situatia platilor de la stat pentru medicamente ramane in continuare precara, un sfert dintre farmacii ar putea da faliment, si atunci scaderea poate ajunge la 10-15%.

Topul celor mai mari 20 de producatori din piata farmaceutica locala a suferit ajustari importante in trimestrul patru din 2009, desi companiile Hoffman la Roche, Sanofi-Aventis si GlaxoSmithKline au ramas in fruntea clasamentului.

Astfel, compania Pfizer a urcat pe locul 5 depasind Servier, iar KRKA si Merck & Co au surclasat Actavis. Un salt de 2 locuri l-a realizat compania Schering Plough, pana pe locul 10, depasind Antibiotice si Bayer.

Cota de piata cumulata a primilor 20 de jucatori din industria farmaceutica locala pe anul trecut a fost de 71,4%, cumuland afaceri de 5,784 miliarde de lei.