Piata produselor farmaceutice din Romania a inregistrat anul trecut o scadere de 1,7%, ajungand la sfarsitul lunii decembrie la un nivel de 1,91 miliarde de euro si un volum al vanzarilor mai mic cu 9,1%, pe fondul deprecierii puterii de cumparare a populatiei.
In lei, piata a sporit valoric cu 13,1%, ajungand la un nivel de 8,104 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare Cegedim.

“Scaderea in volum a pietei cu 9,1% este importanta si arata tuturor ca avem o problema semnificativa in asistenta cu medicamente la nivel national. De asemenea, declinul de 1,7% in euro, dupa ani de crestere, indica o schimbare in evolutia pietei si o necesitate de a schimba abordarile traditionale”, a precizat Petru Craciun (foto), directorul general al Cegedim Romania, companie de analiza si studii specializata pe piata farmaceutica.

La nivel de structura a vanzarilor, segmentul de retail (famacii) a reprezentat o pondere de 93,6% din cota de piata (in scadere cu -8,8% fata de acum un an), cumuland desfaceri de 7,123,9 mld. lei (+15%), in timp ce in spitale vanzarile de medicamente au scazut cu 13,7% (6,4% cota de piata) la un nivel de 980,3 milioane de lei.

Totodata, la nivelul trimestrului patru din 2009, valoarea pietei farmaceutice autohtone a atins 2,2 miliarde de lei, in crestere cu 13,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care volumul desfacerilor (in spitale si retail) a scazut cu 5,1%.

De asemenea, seful Cegedim estimeaza pentru anul curent o continuare a declinului, la un nivel similar cu 2009, de pana la 2-3%, calculat in euro, pe fondul devalorizarii monedei nationale in raport cu euro si, de aici scaderea puterii de cumparare, in conditiile in care majoritatea medicamentelor sunt din import.

Totusi, daca situatia platilor de la stat pentru medicamente ramane in continuare precara, un sfert dintre farmacii ar putea da faliment, si atunci scaderea poate ajunge la 10-15%.

Topul celor mai mari 20 de producatori din piata farmaceutica locala a suferit ajustari importante in trimestrul patru din 2009, desi companiile Hoffman la Roche, Sanofi-Aventis si GlaxoSmithKline au ramas in fruntea clasamentului.

Astfel, compania Pfizer a urcat pe locul 5 depasind Servier, iar KRKA si Merck & Co au surclasat Actavis. Un salt de 2 locuri l-a realizat compania Schering Plough, pana pe locul 10, depasind Antibiotice si Bayer.

Cota de piata cumulata a primilor 20 de jucatori din industria farmaceutica locala pe anul trecut a fost de 71,4%, cumuland afaceri de 5,784 miliarde de lei.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri