Mai multe firme poloneze ale caror proiecte de investitii depasesc 150 milioane euro se zbat sa intre pe piata romaneasca dar nu reusesc din cauza indiferentei autoritatilor locale, a declarat ieri Tomasz Suprawicz, seful sectiei economico-comerciale a Ambasadei Poloniei.

Suprawicz a acuzat autoritatile locale de indiferenta acolo unde nu se vad avantajele directe si de faptul ca nu inteleg beneficiile pe care investitiile le-ar aduce pe piata romaneasca. Intre investitorii blocati de autoritati se numara producatorul polonez Ciech, din domeniul petrochimic, interesat de preluarea unei societati de stat de pe platforma chimica de la Ramnicu-Valcea. O alta firma poloneza interesata de Romania este Barlinek, care are in vedere constructia unei fabrici de parchet stratificat in zona de sud-vest a tarii, proiect estimat la circa 40 milioane euro. In aceeasi situatie sunt si alte doua firme cu proiecte mai mici din domeniul prelucrarii lemnului.

Daca nu se va investi aici, nu o sa planga nimeni pentru ca sunt destule locuri interesate. Daca Romania nu se va pregati prin investitii sa intre in UE, va ramane o tara importatoare neta. Polonia a stiut sa se pregateasca si este o tara exportatoare neta, peste 50% dintre exporturi provenind din investitii straine, a mai spus Suprawicz. Romania trebuie sa inteleaga ca are nevoie de investitii pentru ca altfel, dupa aderare, va deveni doar un importator al produselor din tarile UE, avertizat Suprawich. Valoarea totala a investitiilor poloneze in Romania este de 100 milioane euro, ceea ce situeaza aceasta tara intre locurile 30 si 40 in topul investitorilor de la noi. Din cele 250 de firme cu capital polonez, cele mai importante sunt Can Pack, care a investit peste 40 milioane euro intr-o fabrica de ambalaje din aluminiu, La Festa, cu 20 milioane euro plasati in domeniul fabricarii sucurilor si a cafelei si ceaiului, si Porta, aflata in a doua etapa a dezvoltarii unui proiect de peste 10 milioane pentru producerea de fete pentru usi. El a aratat ca Romania ar trebui sa urmeze exemplul Poloniei, care a castigat batalia cu aderarea la UE cu ajutorul agriculturii si produselor agroalimentare, mai ales ca are pamantul mult mai bun.


Deficitul comercial cu Polonia se adanceste, ajungand la 700 milioane dolari


Polonia este tara exportatoare neta in Romania iar deficitul comercial intre noi si polonezi se adanceste de la an la an, ajungand de la 242,3 milioane dolari in anul 2002, la 700 milioane dolari in acest an. Schimburile comerciale dintre cele doua tari au atins anul trecut valoarea de 1,1 miliarde dolari.

Problemele ridicate ieri de oficialii polonezi au mai fost semnalate si in editia din 8 august a cotidianului Gazeta Wyborcza in care se mentiona ca sansele unei afaceri reusite in tara noastra sunt foarte mari pentru ca avem nevoie de bunuri de consum si de investitii dar nu stim sa le producem deocamdata singuri. Cotidianul polonez mai scria vorbind despre dezvoltarea economica a Romaniei care este cu zece ani in urma Poloniei, ca deschiderea unei afaceri nu este usoara din cauza birocratiei, iar romanii sunt lucratori buni atata timp cat sunt supravegheati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri