Ministrului Mediului, Borbely Laszlo, a declarat joi, la Tg.Mures, ca patronii societatii care detine combinatul Azomures s-au angajat ca vor face investitii suplimentare importante in utilaje pentru reducerea poluarii, dupa ce ministerul le-a cerut sa demonstreze clar ca pot reduce poluarea.
Patronii turci au cerut o intalnire dupa ce ministrul Borbely a constatat ca autorizatia de mediu emisa in 2007 „era prea generoasa cu investitorii”, potrivit agentiei NewsIn.

"In urma discutiilor, conducerea combinatului din Turcia a solicitat o intalnire la Bucuresti. A venit domnul Fuat Kalgay, presedintele CA si Yetkin Erman. Dupa ce am prezentat punctul de vedere al ministerului, care a fost foarte ferm, si le-am spus ca daca nu vin cu o oferta care sa contina investitii mai multe si sa demonstreze ca cel tarziu pana la sfarsitul anului 2011 pot reduce poluarea, am primit un material cu anumite angajamente. Va fi o investitie suplimentara de 22 de milioane de dolari care cel tarziu un an sa reduca drastic poluarea la turnurile de amoniac. Vor inalta cosurile de evacuare si construi o instalatie de granulare si solidificare pentru instalatia de azotat de amoniu si una pentru sectia de ingrasaminte", a declarat Borbely.

"O alta investitie pe care o vor face pana in 2015, de 116 milioane de dolari, este una mai complexa de modernizare a instalatiilor de amoniac si uree”, a adaugat Borbely. El a spus ca prin aceste investitii se va construi o instalatie de granulare care sa duca la evitarea toala a emisiilor de gaze si amoniac.

Borbely Laszlo a mai afirmat ca, in opinia sa, comisarii Garzii de Mediu si inspectorii de la Agentia pentru Protectia Mediului au fost prea ingaduitori cu patronii de la Azomures atunci cand au mers in control. Ministrul a povestit ca acestia au facut un control in perioada in care instalatiile erau oprite din cauza reducerii consumului de gaze naturale.

"In ianuarie, au facut un control si era oprita instalatia. Le-am spus ca, daca ar fi citit ziarele, ar fi aflat ca aceasta nu functioneaza, dar ei mi-au raspuns ca atunci era programat controlul in planul lor. Evident, au constatat ca nu se polueaza, astea sunt organele statului, dar schimbam noi mentalitatea”, a mai afirmat ministrul.

Borbely s-a mai declarat nemultumit si de faptul ca la Agentia Regionala de Mediu Sibiu exista un analizor foarte performant pentru determinarea emisiilor de amoniac si alte gaze, dar care nu are certificat de verificare metrologica. „Au avut bani sa cumpere acest analizor foarte performant, dar nu mai au bani, o suma mica, sa-l certifice. Le-am dat termen o saptamana”, a spus Borbely.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri