Cifra de afaceri in comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut puternic si in decembrie, cu 25,5% fata de ultima luna din 2008, mai ales ca urmare a caderii vanzarilor auto, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Datele sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a fost cu 21,7% mai scazut decat in decembrie 2008.

Declinul s-a temperat, insa, in decembrie fata de lunile precedente, cand scaderea a fost mai mare de 30%.

Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au micsorat cu 8,1% fata de decembrie 2008, in special in urma contractiei afacerilor din hoteluri si restaurante cu aproape 24%.

Fata de noiembrie, cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut in decembrie cu doar 0,1%, in date ajustate sezonier. De asemenea, serviciile de piata prestate populatiei s-au diminuat cu 2,5% pe ansamblu fata de noiembrie, tot in serie ajustata.

Bilant pe 2009


Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut in anul 2009 cu 36,5% fata de 2008, in date ajustate, mai ales ca urmare a caderii comertului auto cu 44,2%.

In serie bruta, scaderea a fost de 37,3% pe comert si de 44,6% la vanzarile auto.

In privinta serviciilor de piata pentru populatie, acestea au scazut anul trecut cu 14,1%, la date ajustate de variatii sezoniere, si cu 15,8% in serie bruta.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Prime Kapital a livrat anul trecut peste 57.000 mp parcuri de retail