Peste 22.000 de locuri de munca erau disponibile in Romania la inceputul acestei luni, iar raportul de joburi la mia de locuitori este de 3,5, in Capitala, fata de 2,23, cat era la inceputul lui ianuarie, arata datele contabilizate de motorul de cautare de locuri de munca, care a analizat ofertele de pe 22 de site-uri de recrutare.
Per ansamblu, numarul total de anunturi a crescut la 1 februarie pana la 22.155, de la 17.890, cat erau la inceputul lui ianuarie.

Cea mai mare crestere a numarului de anunturi de joburi s-a inregistrat in Bucuresti, unde s-au publicat cu 57% mai multe fata de decembrie 2009 – 1 ianuarie 2010.

Angajatorii de pe piata locala au creat anul trecut aproape 10.300 de locuri de munca, arata raportul European Restructuring Monitor (ERM) al Comisiei Europene.

Printre cei mai mari angajatori de anul trecut au fost centrele comerciale deschise la nivel national, care au inghitit peste 7.000 de oameni.

De asemenea, marii retaileri au contribuit cu mii de joburi in 2009. Printre cei mai importanti angajatori din randul retailerilor in 2010 se numara Metro, Selgros, Carrefour si Real.

De asemenea, retailerii de bricolaj ca Dedeman, Bricostore, Praktiker, Hornbach si Obi au creat fiecare cateva sute de joburi.

Analiza ERM arata si ca angajatorii prezenti pe piata locala au renuntat la peste 21.500 de salariati anul trecut, in urma proceselor interne de restructurare pe care le-au operat.

La nivel national, rata somajului s-a cifrat in decembrie 2009 la 7,8%, fata 4,4%, cat era la inceputul anului. Astfel, daca Romania avea putin peste 400.000 de someri la sfarsitul lui 2008, la inceputul lui 2010, numarul somerilor era cu 300.000 mai mare, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

In Europa, cele mai multe angajari din 2009 au avut loc, potrivit ERM, in Marea Britanie – circa 62.000, Polonia – peste 35.000, Cehia – 10.700 si Franta – 10.700.

Totodata, Marea Britanie, Franta, Polonia si Germania au fost tarile care au facut cele mai multe disponibilizari, ca urmare a restructurarilor operate. Angajatorii prezenti in cele patru state au disponibilizat peste 310.000 de oameni ca urmare a restructurarilor.

ERM este un instrument care analizeaza cazurile de restructurare din fiecare tara din Uniunea Europeana, la care se adauga si Norvegia, prin monitorizarea titlurilor din presa fiecarui stat. Toate anunturile care scot in evidenta crearea a cel putin 100 de locuri de munca sau reducerea cu cel putin 10% a personalului din firmele cu cel minimum 250 de salariati sunt luate in considerare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri