Numarul cazurilor de manageri demisi abuziv a crescut dramatic incepand cu cea de-a doua jumatate a anului trecut.
“Cel mai adesea, se imputa acestora rezultatele slabe obtinute la conducerea companiilor respective fara ca aceste acuzatii sa fie sustinute de dovezi solide, care pe de o parte sa confirme <<vina>> directorilor, iar pe de alta parte sa elimine alte cauze conjuncturale, cum ar fi criza economica. Solicitarile pe care le-am primit in sensul apararii drepturilor managerilor s-au dublat in ultima perioada, majoritatea ajungand, in final, sa se rezolve prin intelegerea partilor inainte de a fi adresate spre solutionare instantelor de judecata”, a aratat Etienne Oprea (foto), Avocat Partener la firma de avocatura de business Cozmaciuc Puiu & Oprea.

Lipsa de performanta este “cauza” de revocare cel mai des invocata in ceea ce priveste managerii care actioneaza in baza unui contract de mandat (directorilor de divizii, directii, servicii sau compartimente etc, angajati pe baza unui contract de munca, le sunt aplicabile reguli diferite, specifice dreptului muncii).

“In cele mai multe cazuri, companiile (actionarii) par a lua decizia demiterii top-managerilor
cu prea multa usurinta, fiind mult mai interesate sa demita managerii cu orice pret decat sa stabileasca “de ce-urile” revocarii, “cand si cum” sa se realizeze o asemenea operatiune sau in ce mod se poate minimiza impactul negativ al acestui act asupra companiei si angajatilor acesteia etc. Cel mai adesea deciziile de revocare nu au la baza analize privind activitatea si rezultatele managerilor, nu sunt fundamentate pe baza rapoartelor auditorului independent, de expertize contabile etc. Evident, in aceste conditii, un director reprezentat de un avocat specializat are sanse mari de a obtine un rezultat favorabil lui in cazul unui litigiu cu compania (actionarii acesteia)”, a precizat avocatul Etienne Oprea.

Avocatii de la Cozmaciu Puiu & Oprea spun ca foarte des obiectivele de business spre care top-managerii demisi ar fi trebuit sa conduca firmele respective fie nu aveau o fundamentare economica, fie erau imposibil de atins din cauza altor evenimente sau fapte neimputabile directorilor: criza economica; lipsa de lichiditate financiara de pe piata ori chiar imposibilitatea accesarii de catre companie a unor resurse financiare de la banci; scaderea consumului; decizii ale conducerii/actionarilor cu privire la anularea unor proiecte de dezvoltare cu impact asupra rezultatelor financiare ale societatii, reducerea unor categorii de costuri din bugete – publicitate, promovare, marketing, investitii etc.

“Foarte des, intr-o fundamentare destul de <<subtire>> a deciziei de revocare, care ar putea cadea la primul test in fata instantei de judecata, actionarii nu par a tine cont de faptul ca fiecare societate este doar o parte dintr-un intreg mecanism de piata, neputand fi judecata ca actionand in mod izolat, sub <<bagheta invizibila>> a unui singur om - managerul demis. In cazul reprezentarii unor clienti din categoria top-managerilor, efectuam analize specifice, apeland uneori la experti in administrarea afacerilor, finante-contabilitate, fiscalitate sau alte domenii specifice; astfel, putem colecta informatiile necesare argumentarii cazului”, a aratat avocatul Etienne Oprea.

"Lipsa unei legaturi dintre rezultatele societatii
si actele sau omisiunile managerului, in raport de atributiile sale, indica faptul ca, in mod obiectiv, nu poate fi retinuta o culpa in sarcina acestuia, aspect ce asigura adesea succesul cazului. De cele mai multe ori, conflictul se rezolva in afara instantelor de judecata, prin incheierea unor intelegeri intre parti, in conditii de maxima confidentialitate".

O alta cauza des invocata la demiterea top-managementului este “diferenta de viziune” dintre acesta si actionariat, cu alte cuvinte refuzul managerului de a executa anumite ordine ale actionarilor intrucat acestea fie nu concorda cu viziunea sau experienta managerului, fie incalca principii ori reguli specifice pietei, fie sunt – uneori - la limita legii, spun avocatii de la Cozmaciuc Puiu & Oprea.

“Revocarea top-managerilor apare adesea ca o <<vanatoare de vrajitoare>>, specifica vremurilor actuale, a carei principala sursa este intelegerea limitata a cauzelor si efectelor crizei economice, si/sau a unor fenomene economice complexe care concura la rezultatele negative obtinute de unele companii,”, a aratat avocatul Etienne Oprea.

“Evident, cea mai buna metoda de a rezolva astfel de situatii este de a le preveni... Un contract de management bine pus la punct, care stabileste clar, in detaliu si neechivoc “regulile jocului”, poate pune la adapost partile de viitoare neplaceri”, apreciaza Etienne Oprea.

Preavizul la concediere, mai redus in Romania. Vezi cum e in alte tari din Europa


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri