Ministrul economei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu a declarat ca transportatorul national de gaze Transgaz a fost invitat sa participe la proiectul gazoductului South Stream de catre gigantul Gazprom din Rusia, cel mai mare producator de gaze din lume.
"Stiu ca Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (in South Stream - n.r.). Romgaz nu poate sa faca parte", a afirmat Videanu, scrie NewsIn.

De asemenea, intr-un comunicat emis pe site-ul Gazprom, in urma vizitei delegatiei ruse la Bucuresti, vicepresedintele grupului Aleksandr Medvedev spune ca relatiile cu Romania in sectorul energetic sunt considerate strategice, declarandu-se convins de faptul ca cele doua tari vor colabora in continuare.

"Partea romana si-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream si a furnizat partii ruse date solicitate anterior pentru pregatirea studiului de fezabilitate al unei posibile rute de tranzit a gazoductului pe teritoriul romanesc", se arata in comunicatul Gazprom.

O delegatie a celui mai mare producator de gaze din lume, gigantul Gazprom din Rusia, condusa de vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev, a sosit miercuri dimineata la sediul Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Capitala, unde a purtat discutii cu partea romana timp de o ora si jumatate.

Singura declaratie pe care vicepresedintele Aleksandr Medvedev a facut-o la iesirea de la discutii a fost ca negocierile cu partea romana vor continua.

Ministerul Economiei a anuntat ulterior discutiilor ca Gazprom si-a manifestat interesul ca, odata cu finalizarea contractelor de furnizare in vigoare, sa aiba o relatie directa cu producatorul roman de gaze Romgaz.

"Agenda discutiilor a cuprins subiecte de interes pentru cooperarea bilaterala in sectorul energetic. Au fost abordate aspecte referitoare la importul de gaze din Rusia, colaborarea cu Romgaz in vederea dezvoltarii capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si colaborarea cu Transgaz pentru dezvoltarea retelei de tranzit si renegocierea, in vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin Romania a gazelor naturale spre tarile balcanice, care expira in 2011", se arata in comunicatul emis la finalul intalnirilor dintre Gazprom si Ministerul roman al Economiei.

Totodata, au fost abordate aspecte ale posibilitatii extinderii colaborarii cu Gazprom in zona productiei de energie electrica.

Cele doua parti au convenit ca, la sfarsitul trimestrului intai 2010, sa aiba loc o intalnire la nivel de experti pentru punerea la punct a tuturor datelor tehnice pentru proiectele abordate.

South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina. Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrari ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013.

Principalii investitori in proiectul South Stream sunt Gazprom si grupul italian Eni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri