Transportatorul national de gaze naturale Transgaz (TGN) a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru aprobarea demararii procedurilor de obtinere a garantiilor guvernamentale necesare finantarii proiectului Nabucco si pentru majorarea participatiei la bugetul consolidat al companiei Nabucco Gas Pipeline pentru 2010.
Potrivit comunicatului remis Bursei de Valori Bucuresti, Transgaz a convocat pentru data de 29 martie Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor si Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, cand se va discuta si despre continutul documentelor necesare initierii procedurii de obtinere a garantiilor guvernamentale, si anume draftul memorandumului pentru constructia conductei de transport de gaze naturale din regiunea Marii Caspice si Orientul Mijlociu spre Europa de Vest pe teritoriul Turciei, Bulgariei, Romaniei, Ungariei si Austriei.

De asemenea, se va discuta si despre nota de fundamentare pentru elaborarea de catre Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a “Acordului de principiu privind incheierea unor acorduri de garantie cu institutiile financiare internationale, precum si aprobarea mandatului de negociere” in vederea sustinerii participarii Transgaz la proiectul Nabucco, scrie NewsIn.

Actionarii vor lua in discutie si aprobarea participarii Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale, in calitate de asociat, la bugetul consolidat al companiei Nabucco Gas Pipeline International pe anul 2010, precum si aprobarea noului concept al sistemului de conducte Nabucco.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Europeana, ca alternativa la importul din Rusia.

Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul ei, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tarziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri