Compania miniera canadiana Gabriel Resources, care a demarat in 1997 proiectul Rosia Montana, una din cele mai controversate actiuni de exploatare miniera din Romania, spune ca a investit circa 70 de milioane de dolari (51 mil. euro) in achizitionarea de proprietati, aflate in cele patru localitati care vor fi afectate de proiect.

Achizitia a fost facuta prin intermediul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), companie infiintata in judetul Alba si care este detinuta de Gabriel Resources (80,46%), Minvest Deva (19,31%) – aflata in posesia statului roman si de catre un actionar minoritar (0,23%).

Cele 70 de milioane de dolari au intrat in buzunarul a circa 1.500 de localnici, ceea ce inseamna ca fiecare locuitor din Rosia Montana care a decis sa vanda canadienilor a primit in medie aproape 47.000 de dolari (35.000 de euro), echivalentul a 43 de uncii de aur (1 uncie = 28,3 grame), trei Dacii Logan echipate complet sau a unui apartament cu doua camere (40-45 mp) in Cetate, cel mai populat cartier din Alba Iulia.

RMGC a achizitionat pana prezent 80% din proprietatile cuprinse in aria de exploatare miniera, restul de 20% urmand a fi achizitionat in momentul reluarii proiectului care sta blocat de mai bine de doi ani.

„Proiectul este blocat din 2007 din cauza ca Ministerul Mediului a cerut realizarea unui certificat de urbanism, necesar pentru continuarea evaluarii impactului asupra mediului. Am consultat mai multi juristi care ne-au spus ca nu este nevoie de un certificat de urbanism. Dar exista si juristi care sustin necesitatea certificatului. Speram ca aceasta problema sa fie solutionata cat mai curand”, spune Catalin Hossu, 38 de ani, regional communications manager in cadrul RMCG.

Comuna Rosia Montana cuprinde 16 sate si are o populatie totala de 3.000–3.500 de locuitori. Doar patru sate vor fi afectate de exploatare miniera, respectiv 1.900 de oameni. Pana in prezent, peste 1.000 de oameni au parasit localitatile care vor fi afectate de proiect.

125 de familii din Rosia Montana au fost stramutate anul trecut intr-un cartier de case aflat la periferia municipiului Alba-Iulia, construit cu 32 de milioane de dolari (23,5 mil. euro) de RMGC. Astfel, fiecare familie care a ales sa paraseasca Rosia Montana pentru a se muta la periferia municipiului Alba-Iulia a primit o casa de 188.000 de euro.

„La o simpla operatie matematica, costul pentru o casa poate parea mare, dar acesta include si pretul terenului (casele ocupa mai mult de 20 de hectare – n.red.), precum si pretul drumurilor si utilitatilor. Au fost situatii in care anumite familii au primit si o suma de bani pe langa locuinta”, mentioneaza Hossu.

Cele 100 de milioane de dolari despre care RMCG spune ca au fost alocati de compania Gabriel Resources pentru achizitia de proprietati si constructia de locuinte reprezinta un sfert din investitiile totale ale canadienilor in Romania.

Cei mai multi bani, 220 de milioane de dolari (162 mil. euro), au fost cheltuiti pe realizarea proiectului si pe studiul de impact asupra mediului, in vreme ce peste 40 de milioane de dolari (30 mil.euro) au fost cheltuiti pe lucrari geologice.

Valoarea totala a investitiilor in Rosia Montana este estimata la 1,8 miliarde de dolari (1,3 mld. euro), bani care vor fi recuperati din vanzarea tonelor de aur si argint extrase din Muntii Apuseni.

Potrivit cercetarilor RMGC, proiectul prevede extragerea a 317 tone de aur si 1.600 de tone de argint, care la valoarea actuala ar insemna 13,2 miliarde de dolari (9,7 mld. euro), in conditiile in care o uncie de aur este cotata de circa 1.100 de dolari, in vreme ce uncia de argint este cotata la circa 16 dolari.

Cheia deblocarii proiectului, in masura in care este considerat oportun pentru Romania, se afla la Ministerul Mediului. Intr-un interviu acordat agentiei Mediafax in decembrie, Laszlo Borbely, ministrul Mediului, declara ca „investitia poate sa demareze numai daca 101% este asigurata din punct de vedere ecologic”.

Ideea enuntata de Borbely a fost sustinuta
si de Traian Basescu si Mircea Geoana inaintea alegerilor prezidentiale.

Teoretic, daca autoritatile si-ar da in 2010 acordul pentru inceperea proiectului de minerit, „primele extrageri ar putea avea loc in 2014-2015”, potrivit reprezentantilor RMGC.

Pe perioada exploatarii miniere, estimata la 16 ani, 800 de muncitori ar urma sa lucreze constant in mina, in vreme ce in perioada anterioare extractiei, numarul muncitorilor va fi de 2.400.

Salariul mediu net al unui miner de la Rosia Montana va fi de circa 1.500 de dolari (1.100 euro), arata o analiza facuta de RMGC.

Potrivit unui calcul realizat de Wall-Street pe baza datelor Institului National de Statistica (INS), salariul mediu net la nivel national a crescut cu 104,2% din 2005 si pana la sfarsitul lui 2009, de la 723 de lei la 1.477 de lei.

Astfel, daca extractia efectiva va debuta in 2015, salariul mediu net al unui muncitor la Rosia Montana ar putea fi cu peste 300 de euro decat salariul mediu national, in conditiile in care castigurile din Romania pastreaza in 5 ani un ritm de crestere de 104,2% fata de 2009.

In prezent, RMCG are circa 180 de salariati la nivel national.

Proiectul Rosia Montana a generat reactii pro si contra in societatea civila romaneasca, contestatarii proiectul declarand ca acesta ar putea distruge fauna si flora din Muntii Apuseni, din cauza tratamentului cu cianura care va fi folosita pentru extragerea metalelor pretioase.

Printre actionarii cei mai importanti ai Gabriel Resources se numara
miliardarul John Paulson, manager de fonduri de investitii, si Newmont Mining, unul din cei mai importanti producatori de aur din lume.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Turist in Romania: locuri unice pe care sa le vizitezi vara asta