Mariana Gheorghe, directorul general executiv al companiei petroliere Petrom, care detine cea mai mare retea de distributie carburanti din Romania, considera ca piata totala de carburanti ar putea scadea in acest an cu 5%, din cauza somajului.

"Anul 2010 va fi un an cu provocari mai mari privind cererea de carburanti. Vedem o evolutie diferita de anul trecut, cand a fost o scadere mai mare la vanzarile comerciale si o scadere mai mica la retail. Dar pentru 2010, vedem o evolutie inversa. O evolutie negativa atat pe piata de retail, cat si pe cea comericala, avand in vedere perioada dificila prin care trece Romania. Insa pe segmentul comercial, scaderea ar putea fi mai mica, intrucat piata pe acest segment si-ar putea reveni usor in a doua parte a anului", a precizat Mariana Gheorghe.

Totodata, cererea de carburanti in Romania a scazut anul trecut cu 6%, tendinta care a continuat si in luna ianuarie a acestui an, potrivit estimarilor companiei, scrie NewsIn.

De asemenea, aceasta a mai spus ca pentru piata de gaze naturale, nu mai vede o scadere atat de puternica, la fel ca in anul trecut.

"Este posibila o mentinere usoara a pietei. Insa raspunsul pietei, prin efiecitizarea consumului, va duce la o volatilitate a cererii", a adaugat CEO-ul OMV Petrom, unul din cei doi mari producatori de gaze din Romania.

Mariana Gheorghe apreciaza totodata ca vom asista la aceeasi volatilitate mare a pretului titeiului, dar si a cursurilor de schimb.

"Pretul titeiului va continua sa se aseze la 60-80 dolari, pret care a fost inregistrat si in ultima perioada a anului trecut", a mentionat directorul general executiv al companiei petroliere OMV Petrom.

OMV Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei, Comertului si Mediuuli de Afaceri detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.

Numarul angajatilor Petrom s-a redus cu peste 5.800 in 2009


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Ce spune sefa Petrom despre amenintarile la adresa cotei de piata